Jelenlegi hely

Fiumei Magyar Bál

/ Dr. Seremet Sándor /
seremet.sandor képe
Harmadszor került sor magyar bálra Fiumében szombaton, október 20-án 19 órai kezdettel. A színvonalas rendezvénynek a város szívében Grand Hotel Bonavia szálló adott otthont.
DíszvendégekBálozókMagura TáncegyüttesÜnnepélyes Vacsora

A harmadik Fiumei Magyar Bált Viola Éva, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Tengermelléki Fennsíki megye egyesülete elnöke nyitotta meg magyarul és horvátul tartott beszédével, melyben köszöntötte a bál résztvevőit és díszvendégeit. A rendezvényen összesen 75-en vettek részt. Az egyesület pécsi és osztrák barátai, Csepel város delegációja, Jankovics Róbert parlamenti képviselő, valamint Pogány Gábor Benő szobrász.

A bálozás előtt több beszéd is elhangzott. A HMDK helyi elnöke köszöntése után Csepel, Fiume testvérvárosa delegációja nevében, Csepel alpolgármestere Ábel Attila tartott beszédet. Szót kapott Jankovics Róbert, a horvát Parlament magyar képviselője, a HMDK országos elnöke. Beszédében vázolta a magyarság helyzetét Horvátországban, valamint kifejezte reményét a fiumei magyarok székhelyével fennálló nehézségek orvoslásával kapcsolatban 2019-ben.

A hivatalos beszédek után, ismét Viola Éva, a helyi egyesület elnöke vette át a szót, hogy díszokleveleket adjon át a HMDK legaktívabb tagjainak megköszönve azok áldozatos munkáját.

A bált palotás tánc nyitotta a Pécsi Magura táncegyüttes előadásában. Az est balettelőadással folytatódott. A fiumei kuriózum, Buzic Katarina, a HMDK fiatal tagja balettelőadását csodálhatták meg résztvevők. Nyolcadikos horvát kislány Budapesten tanul és a Magyar Táncművészeti Főiskolán csiszolja tánctudását. Előadása után professzora, Sitt Melinda mesélt a Katarina tehetségéről, majd maga Katarina is szólt a vendégekhez kiváló magyarsággal.

A mulatság zenei aláfestéséről a Quartet Velyak gondoskodott. A kvartett egy fiumei horvát család tagjaiból áll, akik közül többen zenét tanítanak, és a fiumei színház zenekarában játszanak. A tánc közben a résztvevőket mediterrán és magyar ételekből összeállított menüvel várták a szervezők. Az vacsorához járó bort Csepel ajándékozta. A Harmadik Fiumei Magyar Bál az éjszakába nyúlva ért véget, gyönyörű emléket hagyva a vendégekben. Bízunk benne, hogy a bálozás hagyománya hosszú évekig fennmarad még a tengerparti városka magyarságának körében.

A fotókat Papp Ákos készítette.