Jelenlegi hely

Fiumei megemlékezés 1848-49-es forradalomról

/ Németh Sára /
nemeth.sara képe
Az 1848-49-es forradalom, és szabadságharc emlékére a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége: Tengermelléki-Fennsík Megyei Egyesülete megemlékezést szervezett, hogy a közösség együtt emlékezzen az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünkre és hőseire, akik a szabadságukért hullatták vérüket.
marcius 15marcius 15

A megemlékezésre az egyesület székházában az Anna villában került sor, ahol szép számmal jelentek meg az egyesület tagságából vegyesen magyar, és horvát anyanyelvű tagjaik is. A nemzeti ünnep megemlékezésére 2024. március 15-én került sor a forradalom kirobbanásának 176 évfordulóján. A rendezvényen a forradalom történetének ismertetése mellett sor került a Petőfi Sándor két fontos költeménye elszavalására a "Nemzeti dalra" és a "Föltámadott a tengerre", amely verseket az egyesület egyik tagja Radonić Margit Sarolta szavalt el.

Az egyesület elnökasszonya Šibalin Klepac Zdenka az előadás szövege mellett a "Nemzeti dalt" is elszavalta horvát nyelven, hogy az egyesület horvátul értő tagjai is átélhessék a nemzeti ünnep fontosságát, és átérezzék a vers felszabadító hangulatát.

A megemlékezésen elhangzottak olyan történetek, és történelmi tények, amik a forradalomhoz kapcsolódtak, és érdekességek lehetnek a közönség számára emellett képekkel, illetve korabeli festmények vetítésével színesítették a programot amik a forradalomhoz kapcsolódó eseményeket illetve fontos helyszíneket, és személyeket ábrázoltak.