Jelenlegi hely

Fogat - ami összeköt

A Négyes és Ötös fogat mozgalom összetartó ereje

/ Nagy Karina Beatrix /
nagy.karina.beatrix képe
Nyugat-Bácska... pici falvak egymásutánja, szerb települések váltják egymást magyarlakta településekkel. Szétszóródott apró közösségek világa. Nehéz, egy nagy közösséget így felépíteni. Ez a szétszóródottság a mesterséges betelepítések eredménye; gyengíti a nemzetiségeket. A "Fogat" mozgalom épp a nyugat-bácskai lét egységét szimbolizálja, ugyanakkor erősíti azt.
Molnár Péter-mesemondó. Fotó: Stock JánosGombosi színjátszók. Fotó: Stock János"Flashmob"-moderntánc/Kupuszina
Minden magyarlakta település együtt, közösen, mondjuk így: ünnepel. Nem valódi ünnep ez, nincs benne a naptárban, de hangulatát és jelentőségét tekintve nagyon is az; magyarságukat és egységességüket ünneplik, ünnepeljük! A mozgalom lényege, hogy minden település képviselteti magát valamilyen előadói számmal. Műfaji megkötés nincs, lehet szavalni, táncolni, jelenetet játszani, mesélni, énekelni... mindezt, maximum kétszer húsz percben. Majd az így összeállt műsort, minden résztvevő településen, egész estés programként mutatják be általában telt ház előtt! :)
 
1968. óta gyűjti össze, évente egyszer, estéről estére a lakosságot. Kezdetben kilenc résztvevő településsel, de ez olyan bonyolult szervezést, és olyan terjedelmes műsort eredményezett, hogy napjainkban, már két fogat él Nyugat-Bácskában, a Négyes fogat: Kupuszina, Doroszló, Szilágyi és Gombos műsorával, valamint az Ötös fogat: Bezdán, Zombor, Bácsgyulafalva, Nemesmilitics és Csonoplya közreműködésével. A műsorszámokra való felkészülés, majd a négy, illetve öt estés fellépés és az azt követő ünneplés, mindig felpezsdíti a közösségek életét. Az együttlét és a művészet ereje. A mozgalom életben tartásában, a civil szervezeteknek órási szerepe van, ők vezénylik le, és fogják össze az egészet. Közös a cél: megmaradni.
A "Fogat-estek" alkalmat teremtenek a fiatalságnak találkozni egymással. Ez róluk szól; ők az alkotók és ők azok, akik együtt töltik az este hátralevő részét, barátkozással, közös tervek szövögetésével. Mikor 2018-ban idekerültem, minden egyesületet megkerestem hogy "itt vagyok, segíteni akarok: rendezek, szervezek, felkészítek, pakolok", végül nem volt rám szükség sehol (kivéve Zomborban, de az egy másik történet, egy másik szerelem...), először nem értettem miért ütközöm falakba, de azóta már eljutott a tudatomig: ez az ünnep a övék, nincs szükségük segítségre, mert nekik ez nem nyűg és nem feladat, hanem öröm. Meghagyom hát nekik! Szeretem a Fogatot, mert közösségmegtartó ereje hatalmas, de mégis olyan könnyed, mint egy délutáni hintázás a kertben.
 
Év elején a Négyes fogat mozgatta meg a térséget; január 4. - Gombos, január 5. - Kupuszina, január 10. - Szilágyi, január 11. - Doroszló - az idei házigazdák.
 
A műsorban felléptek: 
Szilágyi: József Attila ME képviseletében Francia Henrietta mondott verset, az egyesület színjátszói az Apósom, a vezér és az Ablaktisztító című jelenetet mutatták be. 
Kupuszina: Petőfi Sándor ME Step nevű moderntánc csoportja,"Flashmob" című koreográfiája. Csernai Panna szintén szavalt, Molnár Péter mesét mondott.
Gombos: Arany János MME színjátszói a Bözsi mindent elintéz, és a Forog, nem forog című jelenetet adták elő, valamint Doroszló fiataljai modern tánccal is készültek.
Doroszló, Móricz Zsigmond MME - jeleneteket adott elő a Kisebbségi osztály, az Elsősegély tanfolyam és a Riport a borászatban című darabokból.