Jelenlegi hely

„A folyót táplálja ezer ér”

Megemlékező műsor a Nemzeti Összetartozás napján

/ Jankovszki Réka /
jankovszki.reka képe
Június 2-án (vasárnap), a vasárnapi istentisztelet keretein belül került sor a konfirmált fiatalok megemlékező műsorára a magyarság összetartozásának napja alkalmából.
Gyermekek előadásaMegemlékező műsorMegemlékező műsorMegemlékező műsor

Az idei évben, a 7-8 osztályos gyermekek magyar óráin többek között a határon túli magyarság 20. századi történelmi vonatkozásai is szóba kerültek. Ezeken az alkalmakon beszélgettünk az anyaországiak és a határon túliak összetartozásának fontosságáról is. Meséltem nekik a „Határtalanul” programról, illetve a gyerekek is beszámoltak az elmúlt nyarak, magyarországi gyermekekkel töltött táborozási élményeiről. Az egyik történelem óra keretein belül a fiatalok a halmágyi lelkésznő vezetésével megtekinthették a „Trinanon 100” című dokumentumfilmet, amit további kiegészítések és személyes történetmegosztások követtek. Már ezeket az órákat követően is felmerült egy verses-zenés műsor megalkotása, amelyre a konfirmált fiatalokat vontuk be.

A műsor a „Hazám, hazám” kezdetű dallal indult, amelyet a Csík zenekar feldolgozásában hallgathattunk meg. A dal különlegessége, hogy az előadók a Kárpát-medence különböző résziről származnak. Folytatásként elhangzottak írók, költők, politikusok gondolatai. Számomra ezek közül a Dsida Jenőtől származó versrészlet hozza legközelebb a földrajzi távolságok legküzdésének vágyát:

Székelyek, ott a bércek szikla-mellén,

üljetek mellém!

Magyarok ott a Tisza partján,

magyarok ott a Duna partján,

magyarok ott a tót hegyek közt

s a bácskai szőlőhegyek közt,

üljetek mellém.

 

A gyermekek előadása mellett szerettük volna a gyülekezeti közösséget is bevonni. Két dalt osztottunk ki a híveknek a templomba belépéskor: Az „Ott ahol zúg az a négy folyó” és az Ismerős arcoktól a „Nélküled” című dalokat. Az utóbbit, korábban többször énekelték az idősebbek nótaesteken Halmágyon, ezért is esett a lelkésznővel erre a dalra a választásunk. Számomra a legemlékezetesebb pillanatot a műsor végi koreográfiai jelentette. A gyülekezetből, a Nélküled című dal éneklésénél, versszakonként egy-egy elszakított tájegység nemzetiszínű szalagjaival léptek ki asszonyok és férfiak. A tájegységek neveit összeillesztve, egymás mellé felállva, egy egységes kép bontakozott ki Erdély, Magyarország, Délvidék, Őrvidék, Felvidék, Kárpátalja szavaival. A Himnusz éneklésénél a templom könnyekkel telt meg.

Mindezeket követően a felnőttek és gyermekek átvonultak a közösségi házba, ahol szeretetvendégség vette kezdetét.

Az összetartozás napja sohasem indított meg még ennyire, mint itt Dél- Erdély falujában, Halmágyon.