Jelenlegi hely

A folytatás öröme

Folytatódik Szilágyosmlyón a Petőfi programos zeneoktatás

/ Barcsa Zsuzsanna /
barcsa.zsuzsanna képe
A 2019-2020-as esztendőben abban az örömben és megtiszteltetésben részesülhetek, hogy immáron második alkalommal lehetek Petőfi programos ösztöndíjas. További örömre ad okot, hogy a tavalyi tanévben megkezdett munkámat a szilágysomlyói magyar közösség szolgálatában folytathatom.

Felelősségtudattal, ugyanakkor büszkeséggel is tölt el az érzés, hogy egy olyan jelentős és jótékony ügyben, mint a határainkon túlra szakadt, kisebbségbe került magyarok segítségére, egy hosszú lánc egyik kis szeme lehetek. Kiküldetésem helyszíne nem más, mint Báthory István szülővárosa, a „Hepehupás vén Szilágyban”, a Magura hegység lábánál fekvő Szilágysomlyó. A partiumi kisváros magyar lakossága 1910-ben még meghaladta a 87%-ot, azonban napjainkban ez a mutató csupán mintegy 20%-os magyarságról ad számot.

Szilágysomlyó, a város, ami mosolyog smiley

Fotó: https://www.facebook.com/groups/SimleuSilvanieiOficial/

Szilágy megyében a magyar nyelvű, intézményes zeneoktatás terén nagy hiány mutatkozik. Éppen ezért Szilágysomlyón óriási jelentőséggel bír az itt 2017 januárja óta töretlenül működő Petőfi Sándor Program. Mentorom, Józsa Nándor Lóránd és a közösség következetes és folytonos kéréseinek eleget téve a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2017 januárjától folyamatosan biztosít egy zenész szakképzettséggel rendelkező ösztöndíjast. Azóta minden tanévben több, mint harminc szilágysomlyói gyermek tanulhat ingyenesen hangszeren játszani, magyar népdalokat énekelni, illetve sokan kiemelkedő helyezéseket értek el különböző népdalversenyeken.

Mivel a Szilágy megyében élő magyar gyermekek számára nincs lehetőség olyan kiterjedt és színvonalas, anyanyelven történő intézményes zenetanulásra, mint a magyarországi gyerekeknek, ezért a szilágysomlyói magyar szülők végtelenül hálásak, hogy a magyar kormány ilyen formán immáron többedik éve ingyenes támogatással segíti a helyi gyermekek zenei vonalon történő szellemi és lelki gyarapodását. Bízom benne, hogy a Petőfi program a jövőben is működni fog Szilágysomlyón, s így az elkövetkezendő években is folytatódhat majd a magyar anyanyelvű zenei oktatók hiánypótlása.

Néhány tanítványomtól kapott rajz a tavalyi tanévből, melyek illusztrálják a közös munkát :)

Remélem, hogy kilenc hónapos ösztöndíjas tevékenységem ebben az esztendőben is hasonlóan eredményesen folytatódhat majd, mint a korábbi tanévben, s hogy idén is sikerül majd minél több szilágysági magyar népdalt visszatanítani.  A Szilágyság gazdag néprajzi és népzenei kultúrával rendelkezik, s éppen ezért kiemelten fontosnak tartom, hogy ösztöndíjas munkám során nagy hangsúlyt fektessek a helyi értékek köztudatba történő visszatáplálására.

Néhány pillanatkép a tavalyi tanév sikereiből, mentorommal és tanítványaimmal

Nagyon nagy örömmel térek vissza tanítani a szilágysomlyói magyar gyermekeket, hiszen hálásak és rengeteg tehetség van köztük!! Minden ösztöndíjas társamnak erőt, kitartást, sikeres és eredményes, boldog szolgálatot kívánok!

Pillanatképek a zeneórákról és próbákról (2018-2019-es tanévből)

 

Hajrá Petőfi Program, hajrá Szilágyság! smiley