Jelenlegi hely

Folytatódik a Petőfi Sándor és a Kőrösi Csoma Sándor Program - megjelentek az idei pályázatok

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár sajtótájékoztatón jelentette be a jó hírt. A Petőfi Sándor Programot idén második alkalommal hirdeti meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság. Az előző évhez hasonlóan ismét 50 lelkes ösztöndíjas indul majd útnak 9 hónapra a Kárpát-medence különböző területeire, hogy munkájával részt vegyen a szórványban élő magyar közösségek felkarolásában.

Feladatuk továbbra is, hogy a határon túli magyarság identitását megerősítsék, segítsék a már meglévő kinti közösségeket, vegyenek részt új közösségi hálózatok kiépítésében. A program kiemelt célja, hogy első körben lassítsa, hosszú távon pedig megállítsa és visszafordítsa a magyarság számarányának csökkenését. Az ösztöndíjasok továbbra is az egykori monarchia területén teljesítenek szolgálatot.

A Körösi Csoma Sándor Program 2013-ban, 47 ösztöndíjas bevonásával indult, 2014-ben és 2015-ben már 100 fiatal utazott ki annak érdekében, hogy közösségépítő, értékmegőrző munkájával világszerte segítse a diszpórában élő magyarok nyelvtanulását, hogy ösztönözzék a hazájuktól távol élőket abban, hogy felvegyék, megerősítsék a kapcsolatot az anyaországgal.

Grezsa István kormánybiztos a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: ami összetartozik, az összenő, ezért a két program pályázati felhívásai egy időben jelennek meg. Igyekeznek minél több helyen, nagyobb egyetemeken, néptánccsoportoknál is meghirdetni a lehetőséget.

Mindkét program esetében 20 év az alsó korhatár, emellett jelentkezési feltétel még a közép- vagy felsőfokú végzettség, és a szakmai felkészültség.

Olyan, a nemzet iránt elkötelezett, közösségszervező tevékenységekben jártas fiatalok jelentkezését várják, akik hozzájárulnak a fenti célok eléréséhez.

A részletes pályázati kiírás és a letölthető adatlap elérhető a www.nemzetiregiszter.hu oldalon.