Jelenlegi hely

Forradalmi megemlékezések – 1956 világszerte

/ Petőfi Program /
petofi.program képe
Magyarnak lenni és megmaradni magyarnak – ebben segítenek az ünnepek, a közös pillanatok. 1956 október 23-ra emlékezni, tisztelettel adózni a hősöknek, a szabadságharcosoknak, ez minden magyar feladata volt ezekben a napokban Évtizedeken keresztül szabadon csak a diaszpórába menekülő '56 hősei és áldozatai hajthattak fejet az ünnep pillanatában.
Az 1956-os forradalomra emlekeznek meg Perth-ben.jpgKoncert a forradalom emlékére Münchenben 1956_Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete1956 60. évfordulóának alkalmából rendezett tíznapos kiállítás megnyitója Gold Coast-on

A Nemzetpolitikai Államtitkárság kötelességének érzi, hogy minden segítséget megadjon a Magyarországon kívül élő magyaroknak mind a hétköznapokban, mind ünnepek alkalmával. Az eredmények pedig önmagukért beszélnek: a hazától távol is rengeteg megemlékezést, ünnepséget tartottak 1956 hőseinek tiszteletére a magyarok.

A támogatás nemcsak a mindennapokban, de az ünnepek idején is fontos feladat: a szabadságharc méltó megünneplésében az ünnepi programok megszervezésében, a megemlékezések lebonyolításában mindenhol segítő kezet nyújtottak az elmúlt hetekben a Kőrösi- és a Petőfi program ösztöndíjasai mind a diaszpórában, mind a szórvány közösségekben.

Az ünnepre a külhoni magyarság hónapok óta készült, megemlékezéseket, ünnepségeket, koszorúzásokat hetek óta tartottak világszerte.

A forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját a világ minden táján megünnepelte a helyi magyar közösség. Az Egyesült Államok legnagyobb városaiban tartottak ünnepségeket a magyar kolónia tagjai, a legtöbb helyen a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasainak segítségével, koordinálásával. New Yorkban például a világhírű Manhattan hídra vetítettek az ’56-os forradalommal kapcsolatos vizuális művet. Minnesotában, Denverben, Miamiban és Seattle-ben is összegyűlt a magyar közösség, miként a kanadai Wellandban, Venice-ben, Montreálban és Corkban is. A windsori ünnepségen lejátszották Trudeau miniszterelnök, Kathleen Wynne Ontario elnöke, Drew Dilkens windsori polgármester és Thomas Bain Essex megye polgármesterének videó-köszöntőit.

Ünnepi emlékkoncert Kölnben

Dél-Amerika sem maradt ünnep nélkül: a brazil Jaraguá do Sulban és Sao Paulóban is megemlékeznek a hősökről, miként Argentínában a Córdobai Magyar Körben is. A Buenos Aires-i magyarok több programmal is készültek, amelyek az évforduló előtti hétvégére szerveződtek, hiszen Semjén Zsolt látogatása is erre az időpontra esett.

Ausztráliában Perthben, de még Afrikában Fokvárosban is összegyűltek a magyar diaszpóra tagjai október 23-án. Az ünnepségek legtöbbjében olyanok meséltek személyes élményeikről, emlékeikről, akik a szabadságharcot követő terror elől menekülve voltak kénytelenek elhagyni Magyarországot. E személyes beszámolók közelebb hozták és személyessé tették a diaszpórában élők számára a forradalom napjainak eseményeit.

Európa minden fővárosa és nagyobb települése megemlékezett a magyar szabadságharcról. Stockholmban, Malmőben és Koppenhágában a Körösi Csoma Program ösztöndíjasai segítettek megszervezni az ünnepségeket. Olaszországban Firenzében, Bolognában és Milánóban is tartottak megemlékezéseket. Hollandia fővárosában, Hágában Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár mellett Bert Koenders, Hollandia külügyminisztere is tiszteletét tette az '56-os megemlékezésen. A sorból Németország, Svájc, Franciaország és Nagy-Britannia legjelentősebb városai sem maradtak ki.

Nem csupán a diaszpórában, de a szórványban élő magyarság számára is meghatározó közösségi élmény a szabadságharc hősei előtti tisztelgés. A környező államokban élő magyar közösségben istentisztelettel, közös imával emlékeztek a 60 évvel ezelőtti eseményekre. Ahol erre mód volt, a magyar anyanyelvű intézmények, iskolák adtak teret az ünneplésnek, mint Temesváron a Csiky Gergely Állami Magyar Színház. Ahol már hivatalosan nincs magyar oktatás, ott vasárnapi iskolához hasonlóan, egyfajta történelemóraként tekintettek az évfordulóra, melynek keretében átadták a legfiatalabb generációk számára a nemzet legfontosabb történelmi emlékezetét. A máramarosszigeti Leőwey Klára Elméleti Líceum a Rákóczi Szövetséggel közösen történelmi vetélkedőt szervezett az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére.

Megemlékezés Medgyesen

Dr. Grezsa István, nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos, a Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor Program vezetője  2016. október 23-án  16:00 órakor ünnepi beszédet mondott Dunaszerdahelyen az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepségén a Városháza mellett található Diktatúrák áldozatai emlékére felállított emlékműnél.

------------------------------------------------

Ünnepi programok a világszerte az 1956-os forradalom 60. évfordulójának emlékére (a teljesség igénye nélkül).

Minnesotában október 23-án a Minnesotai Magyarok szervezete tart megemlékezést, majd az emlékműsort követően az itt élő ’56-os magyarok osztják meg emlékeiket, gondolataikat a résztvevőkkel, amit kerekasztal beszélgetés követ.

A Hungarian Club of Colorado szervezésében október 23-án tartják az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára rendezett megemlékezést és műsort Denverben. A program a Hungarian Freedom Parkban koszorúzással kezdődik, a közeli Lengyel Klubban délután 3 órától ünnepi műsorral várják a magyarokat. A nap díszvendége dr. Gróf István, Los Angeles-i vezető konzul.

Seattleben október 22-én, helyi idő szerint 12 órától a St. James Katedrálisban rövid szentmise keretein belül emlékeznek meg a 60 évvel ezelőtt történtekről. A szentmisét követően kopjafaavatásra kerül sor.

New Yorkban öt eseményt szerveznek, a Magyar Kulturális Központ és a Glowing Bulbs Visual Arts Collective közreműködésével a Manhattan hídra fognak vetíteni egy ’56-os forradalommal kapcsolatos vizuális művet.

Miaimban október 23-án, vasárnap istentisztelet keretében megtartott ünnepi megemlékezésen hajtanak fejet az ’56-os forradalom mártírjai előtt. A Hajnisch Antal által összeállított ünnepi műsor után Krasznai Tünde zongoraművész koncertje következik, majd a Kossuth ház előtti emlékmű megkoszorúzásával zárul a megemlékezés.

A 1956-os forradalom 60. évfordulója egybeesik a Wellandi Magyar Önképzőkör megalakulásának 95. évfordulójával. Ez Kanada első önszerveződő magyar csoportja. A Wellandi Magyar Ház fogja össze az itt élő (és sajnos egyre fogyó lélekszámú) magyar közösséget. E két jubileum közös ünnepére október 30-án kerül sor a Magyar Házban, ahol ünnepi ebéd és kulturális műsor – szavalatok, néptánc, az 56-osok rövid filmportréja – várja az érdeklődőket.

A Veniceben működő Magyar Házat üzemeltető Petőfi klub október 23-ára egy kiállítást rendez be korabeli képekből, újságcikkekből és egyéb emlékekből, valamint '56-os emigránsok mesélnek emlékeikről. A cserkészek bevonásával koszorúznak, majd a zászlófelvonás után magyar nyelvű istentiszteletet tartanak.

A Cork-i Magyar Iskola és Óvodában méltón szeretnének megemlékezni a hősökről, akik a magyar nép e világtörténelmi jelentőségű harcában részt vettek. A rendhagyó órán elsősorban a forradalom szimbólumait felhasználva teszik a szabadságharc üzeneteit személyesebbé, megfoghatóbbá. A gyerekek korabeli dokumentumokkal – képekkel, hanganyagokkal, videórészletekkel fognak dolgozni. A megemlékezés végén elkészítik saját lyukas zászlóikat, melyek az otthonokba kerülve emlékeztetik majd a következő generációt is 1956 szellemiségére.

Az október 23-i megemlékezésre a montreáli magyar közösségek egyetlen nagy, közös ünnepet szerveznek. A Magyarok Nagyasszonya Plébániában beszédet mond Szíjjártó Péter külügyminiszter és dr.Ódor Bálint kanadai nagykövet. Fellép a Csillagszemű táncegyüttes.

Windsorban a kerek évforduló alkalmából a helyi Magyar Ház vezetősége háromnapos műsorral készül. A programsorozat október 21-én 9 órakor a windsori városháza előtt kezdődik, ahol egy rövid ünnepi műsor keretében felvonják a magyar lobogót. Ezután este 19:30-kor magyar nyelvű megemlékezéssel folytatódik a Magyar Házban. Október 22-én, szombaton 4 órakor angol nyelvű megemlékezésre kerül sor, ahol a kulturális program mellett levetítik Justin Trudeau miniszterelnök, Kathleen Wynne Ontario elnöke, Drew Dilkens windsori polgármester és Thomas Bain Essex megye polgármesterének videó-köszöntőit. A háromnapos program zárásaként október 23-án, vasárnap 2 órakor a Szabadnak születtem c. zenés versszínházi előadást tekinthetik meg az érdeklődők Lutter Imre és Pankotay Péter nyíregyházi színészek előadásában.

A Buenos Aires-i magyarok több programmal is készültek, amelyek az évforduló előtti hétvégére szerveződtek, hiszen Semjén Zsolt látogatása is erre az időpontra esett. Az Argentínai Magyar Intézmények Szövetségének (AMISZ) megemlékezését október 15-én szombaton délelőtt tartották, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök helyettes mellett, a rendezvényen jelen volt többek között Barcsi Gyula Magyarország argentínai nagykövete, a helyi magyar szervezetek vezetői, illetve a helyi magyar közösség tagjai. A programok sorába illeszkedett az egyszerűsített honosítási eljárással magyar állampolgárságot szerző argentínai magyarok ünnepi állampolgársági eskütétele is, amelynek a magyar nagykövetség adott otthont október 17-én. Az eseményen Barcsi Gyula nagykövet és Semjén Zsolt, miniszterelnök helyettes köszöntötte a résztvevőket. A brazíliai Jaraguá do Sul kis kolóniájában is megemlékeznek az 1956-os októberi forradalomról. A rendezvény a helyiek számára különösen jelentős dátummal is egybeesik, mivel ugyanekkor tartják a magyarok ideérkezésének 125. évfordulóját. Az ünnepségre október 20-án kerül sor, míg Sao Paulóban október 23-án emlékeznek.

Október 23-án, vasárnap délután 16:00 órakor emlékeznek a forradalomra Argentínában a Córdobai Magyar Körben.

Ausztráliában a perthi magyar közösség október 23-án délelőtt 11 órakor tartja megemlékezését a Magyar Otthonban. A műsor két részből áll: az első részben bemutatják a forradalom előzményeit, eseményeit és következményeit, hangsúlyt fektetve a civilek emberfeletti részvállalására és bátorságára. A műsort versek és zeneszámok, valamint két, Nagy Viktória és Iványicki Tamás által összeállított, a forradalom hangulatát felidéző koreográfia teszi színesebbé. A műsor második részében Medgyessy István és Kurunczi Zoltán személyes beszámolóját, visszaemlékezését hallgathatják meg, akik Magyarországról látogatnak el Perth-be.

A dél-afrikai Fokvárosban október 23-i rendezvény vendégművésze Dörner György, az Újszínház igazgatója, az ünnepi beszédet Király András nagykövet mondja.

Stockholmban a Magyar Ház Közösség kiemelt ünnepséget szervez az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából október 23-án. A rendezvény 17:30-kor Căbuz Andrea és Căbuz Annamária festőművészek kiállításának megnyitójával kezdődik, majd Kun Ferenc történész mond beszédet. A megemlékező összejövetelt A forradalom hangjai című ünnepi előadás zárja Vas-Zoltán Iván rendezésében.

Malmöben a Pannonia klub rendezésében a nagyobb létszámú diaszpórára való tekintettel a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége által szervezett ünnepi produkciót tekinthetik meg azok, akik a magyar közösségben szeretnének megemlékezni 1956-ról.

Koppenhágában az aktív közösségi élet miatt egy egész rendezvénysorozattal tisztelegnek 1956 emléke előtt. Ennek egyik része a Körösi Csoma Program ösztöndíjasainak műsora a patinás Film Intézetben. Az előadást ünnepi beszédek és koccintás követi.

Firenzében november 20-án emlékeznek az '56-os hősökre, majd ezt követi Bologna-ban, november 22-én kerekasztal beszélgetésen, majd az MCMLVI című film premierjével. A megemlékezések sorát a milánói főkonzulátus megemlékezése zárja november 26-án.

A Hollanadiai Magyar Szövetség Hágában tartja ünnepi rendezvényét, a város szívében, a hágai református nagytemplomban. Az eseményen részt vesz Potápi Árpád államtitkár és Bert Koenders Hollandia külügyminisztere.

A müncheni Magyar Katolikus Egyházközség idén a müncheni Katolikus Főiskolán emlékszik meg a forradalomról. Az ünnepségen beszédet mond Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Az 1956-os magyar forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága más francia szervezetekkel közösen 1957 óta minden évben megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi diadalívnél. Idén erre 2016. október 16-án, vasárnap 17:30-kor került sor. 11.00-kor a párizsi magyar misszióban ünnepi szentmisét tartanak a szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, majd ezt követően 12:00-kor ünnepi megemlékezésre kerül sor Mindszenthy József Hercegprímás emléktáblájának megkoszorúzásával. November 4-én pedig a Pére Lachaise temető 44. Parcellájánál a megtorlásban mártírhalált halt Nagy Imre és az összes kivégzett szabadságharcos jelképes síremlékművénél lesz ünnepi megemlékezés és koszorúzás.

A Strasbourgi Magyar Kultúregyesület november 5-re szervezett megemlékezési ünnepségén beszédet mond Kertész Ágnes nagykövet asszony. Az este folyamán a Chambre Musicale együttes ad koncertet.

A manchesteri magyar közösség október 23-án délelőtt vendégül látja az Észak-Angliában először muzsikáló Gryllus Vilmost. Ezt követően közösen sétálnak el Manchester főterére, ahol az ismeretlen katona emlékművénél délután 1 órakor koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak.

Az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a németországi Stuttgartban október 23-án ökumenikus magyar Istentiszteletet tart a Württembergi Protestáns Magyar Gyülekezet és a Szent Gellért Magyar Katolikus Egyházközség, amit ünnepi összeállítás követ. A szónok Szedlák Viktória konzulasszony lesz.

Svájcban számos helyen tartanak ünnepi megemlékezést október 23-án, többek között Zürichben, Bázelben, Genfben, Bernben, Freiburgban. Zürichben számos szervezet összefogva, együtt ünnepel október 23-án. Délelőtt 10:30-kor koszorúzást tartanak, majd 15:00 órától ökumenikus istentisztelet és ünnepi megemlékezés lesz a Grossmünsterben, Zürich legimpozánsabb templomában.

2016. október 29-én a Kölni Magyar iskolában a szombati tanítás keretében rövid ünnepséget tartanak a gyerekekkel a Kölni Érsekség római katolikus magyar lelkészségének udvarán található emlékkeresztnél, ez az esemény nem nyilvános, mivel csak az ide járó tanulók számára szervezik.

Halmstadban a Halmstadi Barátság Magyar Egyesület tagjai a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából október 25-én a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasainak műsorárát nézik meg.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szervezett hannoveri megemlékezés – a Hannoveri Magyar Egyesület hagyományaihoz hűen – 2016. október 22-én este az Aegidien romtemplomban veszi kezdetét. A program ezután a Lavesallee-n az evangélikus-református templomban folytatódik ünnepi műsorral, ahol a jelenlévők meghallgathatják Nagymihály Zoltán történész előadását. Ezt követően németországi 56-os magyarok visszaemlékezései és archív videófelvételek vetítése során idézik fel a forradalom és szabadságharc hangulatát és történelmi eseményeit – Borsi Péter és Gódor Nikoletta, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasainak közreműködésében.

Október 22-én Londonban a Magyarok Angliai Országos Szövetsége (MAOSZ) szervezte „Megemlékezés az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából” rendezvénnyel tiszteleg a forradalom hősei előtt. Az ünnepségen tiszteletét teszi Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki a Kőrösi Program védnöke. A megemlékezések október 23-án zárulnak a londoni reformátusok házában. Az istentisztelettel egybekötött ünnepség délelőtt 11 órakor kezdődik.

Prágában a Szent Péter és Pál bazilikában celebrál Dominiki Duka bíboros, prágai érsek, Csehország prímása szentmisét az 1956-os forradalom és Mindszenty József emlékére 23-án.

1956 október 23-ra emlékezve istentisztelettel kezdődik a nap a Kőhalmi Református Egyházközség Szórványdiákotthonában. Ezt követően a délután folyamán egy ’56-os filmet vetítenek, majd rövid történelmi áttekintésre kerül sor, amit kiegészítésként a 60-as évek gyermekeinek bemutatásával zárunk.

Muravidéken 2016. október 21-én, pénteken 18 órakor a lendvai Színház- és Hangversenyteremben kerül sor az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésre, amelynek szervezője Magyarország Lendvai Főkonzulátusa és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség. A forradalom hősei előtt a Misztrál együttes Megkopott harangszó – 1456–1956 című előadásával tisztelegnek, amelyben magyar gondolkodók, költők, muzsikusok emlékeznek versekkel, szavakkal, dallamokkal a magyarok szabadságért vívott küzdelmeire.

A dél-erdélyi Medgyesen október 23-án ünnepi istentiszteletre kerül sor a medgyesi református templomban, majd ezt követően emlékbeszédet tart Orosz Csaba, a helyi RMDSZ elnöke a templom udvarán, ahol a magyar civil és politikai szervezetek képviselői megkoszorúzzák az ’56-os kopjafát.

Magyarország macedóniai nagykövetsége és a helyi magyarságot tömörítő, Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete, közösen emlékszik meg a szabadságharcról: október 23-án, Krusevó városában tartják az ünnepélyes megemlékezést. Október 25-én Szkopje városa is együttérzéséről tesz tanúbizonyságot. A Frankopán parkban található „Mobilna Montazna Galerija” ad otthont egy kiállítással egybekötött filmvetítésnek. A rendezvényen Tancsik Richárd, Petőfi Sándor ösztöndíjas tart előadást az ’56-os forradalmi eseményekről.

Horvátországban, az Eszéki Magyar Főkonzulátus október 21-én, pénteken tartja ünnepségét, amely Eszék főterén 15.00 órakor kezdődik, majd a Hermann Paulina-villánál tartanak koszorúzást. Este 18.00 órától a Horvát Nemzeti Színházban kezdődik ünnepi műsor, amelyet a Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenye zár.

Ungváron a Dayka Gábor Középiskola idén is tart ünnepi megemlékezést az iskola dísztermében. A zenés, táncos elemekkel tarkított alapvetően prózai jellegű ünnepség szereplői az iskola felsőbb éves diákjai, valamint az iskola énekkara.

Temesváron október 23-án 17:00-tól a Csiky Gergely Állami Magyar színház rendeznek ünnepi műsort, amelyet Tamás Péter, Temesvár tiszteletbeli konzulja nyit meg.

Segesváron a Gaudeamus Alapítvány november 5-én kerül sor a megemlékezésre egy előadás keretein belül a Gaudeamus házban. Idén a Fehéregyházi Általános Iskola készül előadással.