Jelenlegi hely

Forradalmi megemlékezések Macedóniában is

/ Vázsonyi Ákos /
vazsonyi.akos képe
Az elmúlt évekhez hasonlóan Magyarország macedóniai nagykövetsége és a helyi magyarságot tömörítő Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete idén is közösen emlékszik meg az 56-os eseményekről.
Zombori IstvánNagykövetségi fogadásA Nadez csoportja

Október 17-én este dr. Zombori István szegedi történész professzor tartott figyelemreméltó előadást a Teleházban „1956 hatása a határon túli magyar közösségekben” címmel. Az eseményen jelen volt dr. Dux László István nagykövet is. 

Augusztus 18-án a Magyar Nagykövetség által rendezett ünnepélyes fogadáson vettek részt a Teleház tagjai. Az ünnepi köszöntők előtt a népes vendégsereg a Nadez központ (Centre for Social Initiatives “Nadez”) roma gyermekcsoportjának előadásában hallgathatta meg a magyar és macedón nemzeti himnuszt. A Nadez által támogatott gyerekek egy rövid táncjátékkal is készültek. Autentikus magyar cigányzene és dalok kíséretében idézték fel a forradalmat követő emigráció szomorú hangulatát. A gyerekek felkészítését Vázsonyi Ákos, Petőfi Sándor ösztöndíjas és Balassa Emese végezték.

 

A következő hét is az 56-os megemlékezések jegyében fog telni. A Glam Macedonia szervezettel együttműködésben idén is megszerveznek egy fordító workshopot, amelyen az 56-os forradalommal és Magyarországgal kapcsolatos tartalmakkal bővítik a Wikipédia macedón nyelvű felületét. A műhelymunkának ezúttal is a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete ad otthont.

 

Ezen kívül lesz még egy filmvetítés is: Szabó Szonja Partizánok című rövidfilmjét tekinthetik meg az érdeklődők a Teleház székházában október 25-én, pénteken 18 órakor.