Jelenlegi hely

A Főtér Fesztivál arcai (III.)

A nagybányai magyar közösség mozgatórugói

/ Techet Gábor /
techet.gabor képe
Sorozatunk harmadik alanya diák, néptáncos, közösségi vezető. Még csak 17 éves, feladatai annál jelentősebbek. A Németh László Líceum Diáktanácsának elnökeként kulcsszerepe van a fesztivál egyik célkorosztályának megszólításában, cserkész őrsvezetőként pedig nélkülözhetetlen munkát végez a 11-13 éves korosztály fejlesztésében. Várvédő Ákossal készített interjúnk következik.
A Főtér Fesztivál arcai (III.) - Várvédő ÁkosBevonulás a megnyitóra

Mit jelent számodra Nagybányán élni?

Számomra Nagybánya otthont jelent, nem tudok másképp erre a városra tekinteni. Nagybánya sok lehetőséget nyújt szerintem bárkinek, csak vannak, akik nem veszik ezeket észre, így elmennek szülővárosukból a jobb megélhetés érdekében. Nagybányán minden itthon maradt ember igyekszik fellendíteni a magyarság tevékenységét és növelni jelenlétét, így ez számomra csupa jót jelent; remélem a jövőben nőni fog a magyarság száma.

Milyen kedves gyerekkori emlékek jutnak eszedbe?

Mivel még nem sok idő telt el ezektől a gyerekkori emlékektől, így nem tudok egyet sem kiemelni, de a kisiskolás élmények, a társaimmal kötött barátságok és élmények a legmeghatározóbbak.

Hol tudod ma elhelyezni magad a város közösségi életében?

Mint a helyi líceum Diáktanácsának elnöke, inkább a fiatalok körében, a fiataloknak szervezett programok szervezésében tudom magam elképzelni. Emellett mint cserkész a fiatalabbak magyarságtudatának erősítésével, illetve mint néptáncos hagyományőrzőként.

Voltál már FF szervező, lennél?

Még nem voltam, s úgy gondolom, hogy szívesen lennék a közeljövőben, hogy a fesztivál lebonyolításában segítsem a nagybányai magyar közösséget.

Mit adsz te hozzá a Nagybányai Magyar Napokhoz?

Eddig mint önkéntes vettem részt a Főtér Fesztivál szervezésében, illetve már programot is szerveztem ennek keretén belül. Úgy gondolom, hogy önkéntesként sokat teszek a fesztivál leszervezéséhez, hírének terjesztéséhez, s remélem hogy a közeljövőben szervezőként is tehetek a fesztiválért.

Mi a legkedvesebb emléked a Főtér Fesztiválokról?

A Főtér Fesztiválokon mindig a koncertek azok a programok, amiket mindig nagyon várok, illetve az elmúlt két évben a Diáknapok. Talán leginkább ez a kettő. Ezek a programok azok, amiket mi, fiatalok legjobban élvezünk a fesztiválban, mivel nincs más lehetőség ilyen programokra a közelünkben az év többi időszakában.

Melyik volt szerinted eddig a legjobb FF?

Szerintem a legjobb FF az elmúlt kettő volt a koncertek és a Diáknapok szempontjából. Nagyon jó együttesek jöttek, és a Diáknap is nagyon jól meg volt szervezve, jól volt összeállítva.

Szerinted milyen lenne a nagybányai ősz FF nélkül?

Én nem tudom elképzelni az őszt FF nélkül, mivel én mióta megszülettem mindig is volt. És ez egy fantasztikus élményt nyújt mind nekünk, fiataloknak, mind az idősebb korosztálynak. A mi korosztályunk minden évben alig várja a FF-t, ez az évben egy nagyon várt hétvége és együttléti lehetőség.

Szerinted melyik korosztály érzi magát legjobban a fesztiválon?

Szerintem nincs egy kimondott korosztály, amelyik jól érzi magát a FF-on, bárki megtalálhatja a neki érdekes és fontos programokat.

Mit változtatnál leginkább a FF-n?

Nem hiszem, hogy bármit változtatnák a FF-on, így gondolom hogy minden évben egyre jobb, fejlődik.

Szerinted milyen lenne az ideális FF? Hogy látod a jövő FF-jait?

Szerintem nincs olyan, hogy ideális FF, hiszen minden évben jó programok vannak. Én a FF jövőjét csupa pozitív dolgokkal együtt látom.

Milyen programot ajánlasz, ami akár volt akár nem, de ott lenne a helye idén? :)

Újra részt vennék az USNK koncerten ha lenne, és nagyon várom a Diáknapokat. Továbbá szívesen látnék egy olyan programot, ami a fiatalokat hozza össze az országból. A 9-12-es korosztálynak nagyszerű alkalom lenne mind ismerkedés, buli és cserekapcsolat céljából is. Mivel a FF programjai elég sok fiatalt érdekelnek Erdély-szinten, de általában nincs alkalmuk eljutni Nagybányára, ez remek lehetőség lenne nemcsak a nagybányai fiatalok számára.

Miért érdemes valakinek hazajönni a FF miatt külföldről is?

Úgy gondolom, hogy fontos mindenkinek hazajönni vagy akár nem is haza, de jönni a FF miatt, hiszen fantasztikus és változatos programok várnak mindenkit. Illetve találkozni lehet, együtt lenni.

Milyen reklámot fogalmaznál meg, amivel „külsősöket” is ide lehet csalogatni?

Főtér Fesztivál, ahova érdemes megérkezni

Bónusz kérdés: Mit üzensz a Nagybánya.ro portál olvasóinak?

Bárhol olvassák a Nagybánya.ro portált, menjenek oda a naptárhoz, és már most jelöljék be a Főtér Fesztivál időpontját, hogy biztosan ne tevődjön más program akkorra.

Kérdezett: Techet Gábor