Jelenlegi hely

Galánta - EMLÉKEST az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulója alkalmából

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulójára alkalmából emlékestet szerveztek Galántán.

A városi Művelődési Központban emlékezett meg az 1956-os eseményekről a Magyar Közösség Pártja. Forró Krisztián, az MKP galántai járás elnöke köszöntötte a közéleti személyeket, a közönséget, majd Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke mondott ünnepi beszédet. Előadásában nemcsak felidézte az ’56-os eseményeket, de rámutatott, hogy a forradalom máig fontos üzenete hordoz a magyarság számára. „Azt üzenjük mindenkinek, hogy megtanultuk: meghurcolni, megalázni lehet az embert, de ha szabad marad a lelke, megtörni soha. Nekünk szabad a lelkünk, és soha nem adjuk szabadságvágyunkat. Isten ebben segítsen bennünket, most az emlékezés pillanataiban és az elkövetkező időszakban is, amikor komoly megmérettetések várnak ránk. Szervezzük meg végre közösségünket. Vegyünk példát 1956 helytállóitól, hogyha megmérettetünk, ne találtassunk könnyűnek."

Berényi József, az MKP elnöke beszédében példaként állította az ’56-os hősöket, az ő elszántságukból, bátorságukból kell erőt merítenie a mai felvidék magyarságnak. „Mi azt akarjuk, hogy legyen esély 2016 márciusában megfordítani a trendeket, megfordítani ebben az országban azt az asszimilációs folyamatot és elvándorlást, mely bennünket sújt. Meg akarjuk teremteni azt a lehetőséget, hogy meg tudjunk maradni magyarként Szlovákiában.”

Az esten fellépett a Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas művész vezette Magyar Nemzeti Táncegyüttes. Előadásuk során székely és matyóföldi táncokat mutattak be, énekes, táncos és hangszeres szólók mellett bemutatták az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére koreografált műsorukat.

  

A műsor végén felcsendült Szarka Tamás "Kárpát-medencei himnusza", a Kézfogás című dal, majd a jelenlévők elénekelték a Himnuszt.