Jelenlegi hely

Gömörből az óceánon túlra

Kapcsolunk Rimaszombatból Árpádhonba!

/ Rozsnyói-Zsolczer Csilla Edit /
rozsnyoi.zsolczer.csilla.edit képe
Végéhez ért a rimaszombati Pósa Lajos Társaság szervezésében megvalósult Légy Lámpás! előadás-sorozat idei évada.
Skype kapcsolás ÁrpádhonbaTörténelmi ismertetés, múlt és jelenCsillagház előadótermébenDalok a kivándorlásról

Az október 6-i megemlékezést követően a rimaszombati Csillagház előadótermében, Rozsnyói-Dudda Roland, a Bécsi Agrártudományi Egyetem (BOKU) tanszéki mérnökének Árpádhon az óceánon túl című előadása során a louisianai Árpádhonnal teremtettünk kapcsolatot. Az előadást Pósa Judit, a Pósa Lajos Társaság alapítója és elnöke nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy az est előadója hozta össze közel tíz évvel ezelőtt a „Kingyesi Barátok” (Pósa Lajos, Feszty Árpád, Gárdonyi Géza, Bródy Sándor, Rákosi Viktor, Dankó Pista, Jókai Mór, Bársony István, Lányik Géza) leszármazottait, akik azóta őseikhez méltó jó viszonyt ápolnak. A megnyitót megelőzően Máté Kristóf Zoltán a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium növendéke szavalta el Pósa Lajos Mit olvasol édes fiam című versét.

A Pósa Lajos Társaság azt a nemes küldetést teljesíti, hogy a felvidéki kulturális életbe bekapcsolódva alkalmakat teremtsen az emlékezésre, a tiszteletadásra, az értékek mentésére. Tevékenységüknek híre a szűkebb régión túl már a tengerentúlra is eljutott.

A rimaszombati közönség számára az előadó Árpádhonról tartott történelmi ismertetése után személyes élményeit is elmesélte, majd skype-on keresztül élőben kapcsolta Victoria Mocsaryt, aki az Árpádhont alapító három család egyikének leszármazottja és a Southeastern Louisiana University történelem professzora. Generációja már nem beszél magyarul, így ő is csak néhány köszöntő szót mondott magyarul, de az tisztán érezhető volt, hogy nagy öröm számára, hogy magyar testvéreivel élő kapcsolatba léphet a technikának köszönhetően. Mesélt családjáról, a mindennapokról, a szüreti bálokról (Hungarian Harvest Dance Celebration) és az anyanyelv megtartásának nehézségeiről is. Az előadást mezőségi és moldvai dalokkal színesítettem, melyek a kivándorlás fájdalmairól, a haza iránti vágyódásról szóltak.

Árpádhon Louisiana északkeleti részén található, Albanytól keletre, a „Floridai Egyházközösségek“ területén. Ezek az községek valaha Florida államhoz tartoztak. Az első magyar bevándorlók Amerika északi területein találtak megélhetést, később kerültek a déli államokba. Árpádhon környékére - amely még nem létezett- a Brackenbridge fűrészipari cég hívta a magyar munkásokat. A cég később megszűnt, a magyarok azonban maradtak és mezőgazdasági termelésbe fogtak. Árpádhon környékén epertermesztésébe kezdtek.

                

Árpádhonban két templom találtható. A Szent Margit katolikus templom és a Magyar Presbiteriánus Templom. A Szent Margit templom egy 20 holdas területre épült, amelyet Juhász József adományozott az egyházközösségnek. A templomot 1912. szeptember 8-án szentelték fel. 1927-töl önálló plébánia lett, amelyhez iskola is tartozott. Minden szerda délután apácák tanították a katekizmust a magyar gyerekeknek. A másik magyar templom az Albany Presbiteriánus Templom. 1907-ben épült a Brackenbridge Fűrészipari Cég által adományozott területen. Eredetileg református templomnak épült, a hívek azonban New Orleansi Presbitériumhoz csatlakoztak. A vasárnapi iskola magyar nyelven folyt, egészen 1965-ig. Az ezt követő években két nyelven - angolul és magyarul - folyt az istentisztelet, ma pedig már csak angol nyelven hallgatható meg, még akkor is, ha a templom neve hivatalosan Presbiteriánus Magyar Templom.   

Új közösségi ház, magyar tánccsoport őrzi a magyar hagyományokat. A könyvtárban magyar nyelvű könyvek kölcsönözhetők ki, és minden esztendőben rendezik meg a már említett szüreti bált, ahol magyar táncokat ad elő a tánccsoport.

Magyarságuk megőrzéséhez a jövőben talán a Kőrösi Csoma Sándor Program is segítséget nyújthat.

Forrás: nemzetiregiszter.hu/arpadhon, ma7.sk, https://rolanddudda.weebly.com/magyar-falu-louisianaacuteban

Képek: Gecse Attila, Dudda Roland, Pósa Judit