Jelenlegi hely

Gőzmozdonyos tanévkezdés Petrozsényban

/ Szalai Luca /
szalai.luca képe
Szeptember 11-én a petrozsényi magyar iskolában is megkezdődött a tanév, a nyári szünidő utolsó napját azonban sok gyermek – igazi bányászvároshoz méltó módon – gőzmozdonyozással tölthette a városi parkban.
A gőzmozdony építője és a gyerekekLányok a gőzmozdonyonA gőzmozdony közönségeÉvnyitó

A Jézus Szíve Gyermekvédelmi Központ néhány lakója más petrozsényi családokhoz hasonlóan a tanévkezdés előtti utolsó délutánt a város egyik parkjában töltötte. A sok bicikliző, rollerező és hintázó gyermek között feltűnt egy jó ötven méteres sínpálya, rajta pedig egy igazi, szénnel fűtött gőzmozdony, amire természetesen minden kicsi és nagyobb gyermek fel akart ülni.

                           

A mozdony vezetője és egyben építője Skrabán Sándor, aki egy-egy kör után felesége segítségével a pálya mellé parkolt Dacia csomagtartójából újratöltötte szénnel, vagy ha kellett, vízzel a kis masinát, és ha az üzemkész állapotba került, kéményt tett a jármű orrába, megengedte a szelepeket, és már útjára is indult a jármű két kis kocsijával és sok-sok kacagó gyermekekkel. Az utazás befejeztével egyet fütyült a vonat, és már jöhetett is a következő csoport.

Másnap, szeptember 11-én reggel 9 órakor ünnepélyes keretek között került sor a 2017/2018-as tanévnyitóra a petrozsényi Mihai Eminescu Kollégium tagintézményeként a Jézus Szíve Gyermekvédelmi Központ épületében működő magyar iskola tornatermében. Balázs Amália igazgatónő köszöntötte a tanulókat, szülőket, tanárokat, és sajnálatát fejezte ki, miszerint ebben a tanévben csak négy előkészítős diákja van a magyar iskolának. Felszólalt a kollégium igazgatója is, majd magyar nyelven adott áldást és kívánt jó tanévet Ruşti atya, végül az RMDSZ helyi képviselője üdvözölte az egybegyűlteket.

A Jézus Szíve Gyermekvédelmi Központ épülete egyébként nemcsak helyül szolgál a magyar iskola számára, hanem az otthon összes bentlakó gyermeke, ebben a tanévben szám szerint negyvennyolc diák, egyben a magyar iskola tanulója is.