Jelenlegi hely

Gyűlnek a felvidéki fiatalok versei

Már csak pár nap van hátra a Versforraló pályázat határidejéig

/ Gráf Dóra /
graf.dora képe
A versíró pályázat célja az, hogy az irodalom iránt érdeklődő szlovákiai fiataloknak betekintést nyújtson a kortárs magyar irodalmi életbe, és lehetőséget biztosítson számukra saját verseik publikálására.

 

Tapasztalataim szerint a magyarországi kultúrának csak egy igen szűk rétege az, ami eljut a kelet-szlovákiai magyarokhoz, és ez a réteg nem kifejezetten a fiatalokat szólítja meg. Különösen igaz ez a kortárs magyar irodalomra, amely nagyon nehezen talál utat a felvidéki diákokhoz, annak ellenére, hogy befogadó közeg lenne rá – a diákok közül sokan és szívesen írnak és olvasnak magyarul. Számukra szeretnék betekintést nyújtani a kortárs magyar irodalomba, hogy felismerjék, hogy az irodalom nem csak és kizárólag a klasszikusokat jelenti.

A Versforraló pályázatra legfeljebb három magyar nyelvű verssel lehet benevezni, a feltétel csupán annyi, hogy a pályázó 15 és 19 év közötti fiatal legyen, és rendelkezzen szlovákiai lakcímmel. A beküldési határidő lejárta után szakmai zsűri bírálja majd el a pályaműveket (Áfra János költő, szerkesztő, Mihályi Molnár László tanár, költő, publicista és Nagy Hajnal Csilla költő, szerkesztő), az ünnepélyes díjátadóra pedig május közepén kerül majd sor.

A legjobb beküldött versekből létrehozunk egy kiadványt (fanzine-t), amiből lehetőség szerint a pályázat minden résztvevőjéhez eljuttatunk egy-egy példányt. A fanzine-ből nem csak egymás verseivel ismerkedhetnek meg a diákok, hanem információt kapnak a különböző magyar irodalmi folyóiratokról, továbbtanulási lehetőségekről, írótáborokról, szervezetekről. Emellett számos egyéb értékes nyereményre is számíthatnak a pályázók. A pályázat első három helyezettjének díjával (100, 50, illetve 30 euró értékű ajándékutalvány) Magyarország Kassai Főkonzulátusa támogatja a projektet. Kérésemre a Fiatal Írók Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága és a Magyar Írószövetség is felajánlotta, hogy egy-egy tehetséges fiatal ingyenesen részt vehet a nyári írótáboraikban. Múzeumi belépőjegyekkel a Magyar Nyelv Múzeuma (Petőfi Irodalmi Múzeum), könyvekkel pedig a Tilos az Á Könyvek (a Pagony ifjúsági könyvkiadója) járul hozzá a pályázat díjazásához.

  

Annak érdekében, hogy az általam kitalált és előkészített pályázatot minél több fiatal számára vonzóvá tegyem, fontosnak tartottam egy egységes grafikai arculat megtervezését. Ennek az elemeit is magam terveztem. Érdemes felkeresni a pályázat Facebook-oldalát, amely tájékoztatást nyújt a pályázattal kapcsolatos hírekről, továbbá itt is megtalálható a pályázati kiírás, amely minden fontos információt tartalmaz. A Versforralónak Instagramja is van, ahol kortárs költők idézeteivel és egyéb, a pályázathoz kapcsolódó képekkel találkozhatnak az érdeklődők.

(A fenti képen olvasható idézet Závada Pétertől származik.)