Jelenlegi hely

A hagyományaik tartanak meg bennünket

Kórus- és néptánctalálkozót tartottak Técsőn

/ Vargyas Ildikó /
vargyas.ildiko képe
November 5-én került sor Felső-Tisza-vidéki magyarság egyik legfontosabb kulturális eseményére, az Arany Ősz kórus- és néptánctalálkozóra. 18 kórus, népdalkör, illetve néptáncsoport érkezett, zömével a Felső-Tisza-vidékről. Néhányan közülük már a sokadik alkalommal jelentek meg a találkozón.

Az eseményen az ungvári és beregszászi magyar konzulátus képviselői is részt vettek. A díszvendégek elismerő szavakkal méltatták a rendezvényt és a fellépő előadókat. Sari József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviseletében, a következő szép gondolatokkal nyitotta meg a kórustalálkozót: „…nekünk itt kell lennünk. Átmenteni egy szebb időre önmagunkat, kultúránkat, hagyományainkat, közösségünket.”

 

Beke Mihály Kodály szavait idézte: „a zene mindenkié, de hogyan tehetjük azzá?” Kodály rengeteget tett azért, hogy a zene, a magyar népi kultúra valóban mindannyiunk közös kincsévé váljék. A konzul kifejtette, hogy a Técsői 29. találkozó is tulajdonképpen ehhez járul hozzá. Egy-egy ilyen alkalom Kodály munkájának továbbélése, továbbéltetése. A népdal, a tánc, a kóruséneklés nemcsak kulturális élményt nyújt, és kulturális értékek megörökítését jelenti, hanem egyben komoly megtartó erő, különösképpen a szórványban.

A magyar néphit tündéreit, szépasszonyait a Dél-Alföldtől Moldváig mindenfelé ismerik. Eszerint az igéző szépségű, általában csapatokban megjelenő hölgyek, táncolnak, énekelnek, fürdenek, zeneszóval repülnek. Két ilyen aknaszlatinai hölgycsapat bűvölte vasárnap délután a técsői népeket.

Nefelejcs néptánccsoport

A településen két kiváló hölgycsapat működik: a Nefelejcs néptáncegyüttes és a Bel Canto énekkar. Mindkettőt a helyi művészeti iskola igazgatónője Vajnági Éva vezeti. Elképesztő és csodálatra méltó a hölgyek tehetsége, sokoldalúsága. A kórus idén két darabbal lépett a nagyérdemű elé. Az „Éljen minden szép nő” könnyed hangvételű, vidám dallamait, a „Stabat Mater” ünnepélyes és emelkedett hangulata váltotta fel. A kórus ezzel bizonyította, hogy több műfajban is otthonosan mozog, és pillanatok alatt képes magával ragadni a hallgatóságot.

Bel Canto énekkar

A karikázók vagy énekes leánytáncok, a magyar néptánc legarchaikusabb formáját képviselik. Egyöntetűen járt, csoportos táncfajták, amelynek előadása során a zárt összefogódzás, a kötött alaplépések és a meghatározott haladási irány miatt a táncosok nem érvényesíthetik a magyar táncokra általában jellemző egyéni rögtönzést. Azonban a táncrészek terjedelme, az egyes táncdallamok szövegeinek hossza a táncosok pillanatnyi hangulatától függ. A karikázók előadása során egyenlő szerepet kap az ének és az énekre előadott tánclépés. A Nefelejcs néptánccsoport repertoárjában több körtánc is szerepel, ez alkalommal Tardonai táncokat láthattunk. Ritmus, összhang, harmónia, szép szoknyák, érzések, amelyekbe beleszédül az ember.

Vajnági Éva Nefelejcs néptánccsoport

Aknaszlatina hölgyei idén is elvarázsolták a közönséget. Visszavárják őket jövőre is. Addig is énekükkel, táncukkal bűvölik az embereket amerre csak járnak. Ez alkalommal meghívást kaptak Beregszászra és Magyarországra is. A Nefelejcs és a Bel Canto munkája nagyon szép példa arra, hogy itt a végeken is lehet igazi, magas színvonalú művészetet és népművészetet gyakorolni. Szálljon áldás munkájukra!