Jelenlegi hely

Hagyományápolás Szapáryfalván

/ Horváth Ida /
horvath.ida képe
Szeptember 26-án szombaton reggel 9 órától a Temesvári Református Egyházmegye Nőszövetségi Napján immár negyedik alkalommal került sor a hagyományokat ápoló- és azokat továbbadó műhelyi foglalkozásokra a Szapáryfalvi kultúrotthonban.
TemplomTemplom belülrőlAsszonyokÉnekek

 

Szeptember 26-án szombaton reggel 9 órától a Temesvári Református Egyházmegye Nőszövetségi Napján immár negyedik alkalommal került sor a hagyományokat ápoló- és azokat továbbadó műhelyi foglalkozásokra a Szapáryfalvi kultúrotthonban.

Kovács Ibolya, megyei nőszövetségi elnök vezetésével a kultúrotthonban összegyűlt asszonyok és leányok kézműves foglalkozást tartottak. Szebbnél szebb és változatosabbnál változatosabb fali – és asztali díszeket készítettek, mint például üveg és pohár díszeket. Gyertyatartót festettek, fontak és különböző szalvétahajtogatási technikákat is bemutattak. Az idősebbek finom házi tyúktojásból csigatésztát sodortak. Az összesorakozott férfi brigád, Fazakas Csaba esperes úr vezetésével a konyhában serénykedett, finom házi pörköltet és hagyományos csőrögét sütött.

A program lépésről-lépésre, Fazakas Csaba esperes úr közreműködésével zajlott. Beszédet tartott a szapáryfalvi gyülekezet tagjainak és az összegyűlt lakosoknak. A magyar közösséggel közösen énekelte az egyházi énekeket. A rendezvényen tiszteletét tette és üdvözölte a szapáryfalviakat Molnár Zsolt a Bánsági Közösségért Egyesület elnöke és egyben Temes megye parlamenti képviselője is. A hagyományokat immár negyedik éve ápoló szapáryfalvi szórványmagyar közösség jól szórakozott és igazi összetartozást kifejező emelkedett hangulatot varázsolt maga köré a felolvasott versekkel és egyházi énekekkel, valamint a Nőszövetség záró „himnuszával”. A hagyományőrző délutánt Csizmadia Ferenc református lelkipásztor áhítata zárta.

Látogatásom során alkalmam volt elbeszélgetni Csizmadia Ferenc szapáryfalvi és bodófalvi református lelkipásztorral, aki már harmadik éves szolgálatát tölti ezekben a gyülekezetekben. Mesélt nekem szolgálati útjáról és közösségszervező tevékenységeiről. Jelenleg egyik nagyon fontos és megoldásra váró feladata, ami a gyülekezetet és a falu lakosságát érinti leginkább az a Szapáryfalvi Református Templom felújítására való gyűjtés. A Szapáryfalvi Református Templomot 1881-ben telepesek építették a végvári református templom mintájára. Azóta kisebb felújításokat végeztek a templomon, de sajnos a jelenlegi állapotok azt mutatják, hogy azonnali cselekedetre lenne szükség a templom fennmaradása és megmentése érdekében.