Jelenlegi hely

Hagyományos disznótor Zselízen

/ Bíró Bernadett /
biro.bernadett képe
A disznóölés, s az utána következő disznótor a téli hónapok jelentős és talán a legjobban várt eseménye.
Töltjük a kolbásztTartsuk ébren a tüzetMindjárt töltjük a kolbászt

Kora reggel már pöfögtek is a röfiért a helyi férfiak a böllérrel együtt a közeli sertésfarmra. Innen már csak a disznó testét szállították a zselízi Magyar Ház udvarára.

Társaikkal kiegészülve a férfi csapat nekilátott a disznó megtisztításának (megperzselték, lekaparták a szőrét), persze csakis a pálinka elfogyasztása után. A böllér bontotta fel a disznót, készítette a kolbászt és sózta a szalonnát. A hurka és a disznósajt készítése szintén a férfiak dolga volt.

           

Mindeközben a női résztvevők bent előkészítették a reggelit és a terepet a további munkálatokhoz. Az ő feladatuk volt a bél mosása, a fokhagyma tisztítása, a vér sütése, a főzött töltelék és a friss ételek elkészítése is, mert a munka mellett az evés-ivásra is gondolni kellett. Reggelire – ami lassan belenyúlott az ebédbe is – pörkölt készült nokedlivel és sok-sok savanyúsággal.

            

A nap fénypontja a disznótor volt, amelyre nemcsak azokat hívták meg, akik segédkeztek, hanem elsősorban a közeli barátokat is. Őket húslevessel, sült kolbásszal és hurkával várták. Az érkező vendégek süteményeket, pogácsát és italokat hoztak magukkal. Vidámsággal, tréfával, énekléssel és zenével telt el az este.