Jelenlegi hely

Hagyományos karácsonyi összejövetel Szarajevóban

Családi nappal ünnepelt a magyar egyesület

/ Fülöp Dóra /
fulop.dora képe
Ahogyan az elmúlt években szokássá vált, az idei évet is közös karácsonyi összejövetellel zárták a szarajevói magyarok. A HUM Magyar Polgárok Egyesülete által szervezett, majd szűk körben megtartott rendezvényen ezúttal is közösen ünnepeltek az egyesület tagjai és a követség dolgozói.
ElőkészületekAdventMesedélutánKarácsonyi csapat

Ugyan a karácsony Szarajevóban – ahogy Bosznia-Hercegovina más részein – nem tartozik a legfontosabb ünnepek közé, a katolikus közösségek minden évben megtartják saját hagyományaikat. Így tesz a HUM Magyar Polgárok Egyesülete is, amely – a sok esetben vegyes házasságok ellenére is – évről évre ugyanúgy emlékezik meg az ünnepekről, mint ahogyan tesszük azt Magyarországon.

Bár a karácsonyi összejövetel legmeghatározóbb oka kétségtelenül az, hogy hagyományaink továbbra is fennmaradjanak Szarajevóban, fontos találkozót jelent ez mindazok számára, akik jelenleg munka miatt tartózkodnak a városban.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az idén is lelkes készülődés előzte meg az összejövetelt. A karácsonyi díszítés mellett a legnagyobb feladatot ez alkalommal is a hagyományos boszniai és magyar konyha ötvözése jelentette. A szarajevói magyar egyesület rendezvényein hagyomány, hogy a tagok mindkét hazájának (Bosznia-Hercegovina és Magyarország) ételei helyet kapnak, így a burek ugyanúgy része a menüsornak, mint például a magyar szalámi. Ez alkalommal – sok minden más mellett -  vajdasági sült hurka és kolbász került az asztalra, közelebb hozva ezzel a hazai ünnep hangulatát a szarajevói közösséghez.