Jelenlegi hely

"A hálás cserkészek, akik tovább viszik a lángot"

Emléktábla-avatás és fórum ülés

/ Szabó Bernadette /
szabo.bernadette képe
Három évtizede, hogy a vajdasági magyar cserkészek újra munkához kezd(het)tek. A szövetség tagjai Muzslyán, május 3-án szentmisével, emléktábla-avatással fejezték ki hálájukat elődjeiknek. A jelentős eseményen a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának tagjai is velük együtt ünnepeltek.
Az emléktábla, leleplezése előttTisztelegveCsoportképA természetben

Nagybecskereket a magyar cserkészet bölcsőjének tekintjük, mert Klárik László, a piarista gimnázium tanára elsőként fordított részeket az angol Scouting for boys című könyvből magyar nyelvre. Fordításait az 1909/1910-es iskolai évkönyvben jelentette meg. A cserkészet eszméje villámgyorsan terjedt az iskolákban, kollégiumokban, egyházi berkekben, egész Magyarország-szerte alakultak a cserkészcsapatok, és 1912-re megalakult a Magyar Cserkészszövetség.

Megannyi zavaros év elteltével, újabb meghatározó pillanat következett: 1989-ben, Muzslyán, Zanai Imre, egy helyi fiatal, lakásuk padlásán talált egy könyvet. Cserkészkönyv volt. Rögtön felkereste Stojan atyát, közösen tanulmányozták, és el is kezdődtek a foglalkozások. Megalakult a Turul őrs. Kezdetben munkájuk titokban zajlott, a sekrestye pincéjében, füzetüket rovásírással vezették. Egymást bevonták, megtartották és kitartottak. '92 májusára nehézségekkel teli úton, de sikerült bejegyeztetni hivatalosan a Vajdasági Magyar Cserkészszövetséget.

2019 májusát írjuk. Harminc év távlatából tisztelettel és hálával gondolnak vissza a vajdasági magyar cserkészek a Turul őrs tagjaira és tetteire. Ennek kifejezéseképp emléktáblát avattak Muzslyán, a Szűz Mária Szent Neve templomban. Az ünnepély május 3-án délután szentmisével kezdődött, majd a köszöntőbeszédek hangzottak el. Gabona Ferenc, a szövetség elnöke, a Turul őrs egykori tagjaként osztotta meg az akkori idők tapasztalatait és adott hálát Istennek, amiért él a mai napig a vajdasági magyar cserkészet is. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár levélben köszöntötte és biztatta a cserkészeket a további jó munkára, valamint mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke fejezte ki örömét, hogy Vajdaságban él a cserkészet hagyománya, és a cserkészek odadóan munkálkodnak szülőföldjükön.

Az emléktábla leleplezését, megáldása, majd koszorúzása követte. A szertartás végén a muzslyai templom falai közt felcsendült a Cserkészinduló és a Himnusz. A magasztos pillanatokat ünnepi vacsora követte.

Másnap, május 4-én a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának tagjai kezdték el szokásos ülésüket, amelyet félévente tartanak. A fórum lehetőséget ad tapasztalatcserére, közös projektek megvalósítására, együttműködésre és kapcsolatok építésére a határokat átívelve, ugyanis a világon a magyar cserkészek szövetségeit hivatott összefogni.  A Magyar Cserkészszövetségek Fórumának elnöke, aki egyben a Külföldi Magyar Cserkészszövetség elnöke, Lendvai-Linter Imre, az Amerikai Egyesült Államokból érkezett; az alelnök, Bálint Lajos Lóránt, aki a Romániai Magyar Cserkészszövetség elnöke, Erdélyből; az irodaigazgató, dr. Virág András, Magyarországról, valamint a tagszövetségek elnökei, vezetőségi tagjai Ausztriából, a Külföldi Magyar cserkészszövetség részéről; Szlovákiából, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség részéről; Ukrajnából, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség részéről; Horvátországból, a Horvátországi Magyar Cserkészszövetség részéről; Magyarországról, a Magyar Cserkészszövetség részéről; Romániából, a Romániai Magyar Cserkészszövetség részéről és nem utolsó sorban a házigazdák, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség részéről.

A sűrű napirendi pontok átbeszélése után vacsora következett, majd baráti társalgás. Vasárnap a szentmisét követően Vajdaság egyik természeti szépségét csodálhatták meg a résztvevők, ellátogattak a közeli természeti rezervátumhoz, a Császár tóhoz. Ebéd után pedig mindenki hazaindult, ami sokaknak igen hosszú utat jelentett.