Jelenlegi hely

Harcias játékok Mezőségen

II. Szamosújvári Baranta Napok

/ Szilaj István /
szilaj.istvan képe
Csatazaj töltötte meg a Kemény Zsigmond Líceum tornacsarnokát. Napokon keresztül csépeltük egymást botokkal, kardokkal egyetlen könnycsepp és karcolás nélkül Mezőség egyik legerősebb magyar végvárában. Csont nem törött, seb nem esett senkin, mert barantás küzdelmeinkkel mosolyogva tettük egymást és magunkat is ügyesebbé, erősebbé, becsületesebb, jobb magyar emberré.
II. szamosújvári Baranta NapokII. Szamosújvári Baranta NapokII. Szamosújvári Baranta NapokII. Szamosújvári Baranta Napok

A nyolc testnevelésórán, összevont osztályokban 400 licistát mozgattunk meg harcias játékainkkal a Szamosújváron, a Líceum tornacsarnokával. A legkisebbek 3., a legnagyobbak 12. évfolyamosok voltak. Csütörtök délután 42-en jöttek el a 2 órás nagyedzésre, vállalva azt, hogy a házi feladatokat szabad idejükben, korábban elkészítik. Személyes áldozatvállalás kell a barantához.

A foglalkozások botos ritmusos ügyességi játékokkal kezdődtek, amelyek egyrészt a kétkezes eszközhasználatot csiszolták, másrészt a két kézre, és a szemben álló ellenfélre való összpontosított figyelmet, a szemünk sarkából látást gyakoroltatták. Ezen felül a közösséget is összerendezte ez a gyakorlat, s egy ritmusban tudtunk mozdulni. Később ezekre a készségekre építettünk. A továbbiakban volt botos kidobó, pajzsos-botos kidobó és ennek kis egységes harcászati változata, mikor egy 2-3 fős csapatnak egymást kell megvédenie a labdák záporától. Csoportbontásban foglalkoztunk késharccal és szablya-pajzs vívással is. Csoportos küzdelmekkel, csatákkal zártuk az órákat. A nagyedzésen tappancsos nyílvesszőkkel íjjal én is beszálltam, és ezzel még több taktikázást vittem bele a játékba.

Az edzéseken 4 kolozsvári barantás, 2 PSP-s ösztöníjas, a tornatanárok, s a TÉKA munkatársai is aktívan részt vettek. Így edzőképzőnek is mondhatjuk. Ennek nyomán reményeink szerint Romániában hamarosan új barantacsapat alakul.