Jelenlegi hely

A három csillag költészete

Irodalmi és felolvasó est Jókai, Petőfi és Arany műveiből válogatva Vukováron

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria képe
A három csillag, akik kortársak voltak, hatottak egymásra, ismerték egymás költészetét, és meghatározták az utánuk következőkét: Jókai Mór, Arany János és Petőfi Sándor. Az ő életüket, kalandjaikat, olykor hányattatott sorsukat mutattuk be október 25-én a Vukovári Magyarok Otthonában rendezett irodalmi esten, illusztrálva válogatott műveikkel.
Irodalmi est VukováronIrodalmi est VukováronIrodalmi est VukováronIrodalmi est Vukováron

Szerencsésnek mondhatom magam és jól szervezettnek a helyi magyar egyesületet, mivel a közösség irodalomkedvelő tagjaival együtt alakítottuk ki az est műsorát, életrajzokat olvastunk, együtt kutattunk, keresgéltünk a helyi könyvtár polcain alkalomhoz illő versek után nézve. Fontosnak tartottuk a szórvány magyarságot – akik közül sokan nem jártak magyar iskolába, nem tudnak magyarul olvasni – elsőként ezen alkotói hármas munkásságával megismertetni, hiszen együtt törtek utat a reformkori Magyarország, és a magyar nemzet szabadsága felé, és sokban meghatározták az utánuk következő nemzedékek irodalmát. 

Az est során kiemelt figyelmet kapott a kétszáz éve született Arany János életműve, illetve az Arany-emlékév eseményei. A felolvasások között elhangzott Jókai Mór A koldus gyermek című elbeszélése, Arany Jánostól Toldi-részletek és a Családi kör, Petőfi Sándor művei közül a Fekete kenyérFalu végén kurta kocsma, Szülőföldemen. A műsor végén a nótakedvelő asszonykórussal közösen elénekeltük Petőfi: Távolból című versének megzenésített változatát, a Kis lak áll a nagy Duna mentében kezdetű dalt. Mindezt tehettük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával felépített és téliesített, zárt udvari rendezvénytermünkben az alkalomhoz illő, elegáns új ruháinkat viselve.