Jelenlegi hely

Határon átnyúló művészet

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel képe
Tájabsztrakciók címmel nyílt Sárközi Anikó festőművész kiállítása Pozsonyban, a Csemadok-székházban. A mosonmagyaróvári származású alkotó, 2017 után másodszor mutatja be munkáit a szlovák fővárosban.
Helyükre kerülnek a képek a megnyitó előttSárközi Anikó: TájabsztrakciókSárközi Anikó: TájabsztrakciókSárközi Anikó kiállítása Pozsonyban

A művészetet sem lehet határok közé zárni, mert a célja éppen az, hogy összekösse az embereket. Sárközi Anikó célja is az, hogy lakóhelytől függetlenül, érzéseket, gondolatokat váltson ki alkotásaival az emberekből.

„Ezért is adtam ezt a címet a kiállításnak, mert maga a táj le van egyszerűsítve. De bízom benne, hogy így is érthető a látogatók számára, és nem csak én látom meg egy-egy képben a búzamezőt, vagy az út közben mellettünk elsuhanó erdőt” – mondja az alkotó, akinek hat éve volt már kiállítása Pozsonyban, de korábban Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban és Nagyfödémesen is megtekinthetőek voltak a munkái.

A Csemadok-székház Rákosi Ernő nagytermébe is sokan érkeztek, hogy meghallgassák az alkotó gondolatait, és megtekintsék festményeit. „Zömében friss alkotásokat láthat a közönség, amik tavaly, vagy tavalyelőtt születtek. A festészeti témám szinte mindig a természet volt, és ez ebben az esetben sincs másként.”

Sárközi Anikó első önálló kiállítása éppen húsz éve nyílt meg a látogatók előtt. Azóta festményei több országba és számos városba eljutottak. A munkáit több díjjal is elismerte az Art Flexum Művészeti Társaság, de a Moson Megyei Tárlaton is többször vehette át Mosonmagyaróvár Város Díját.

A kiállítás után azt is elárulta a festőművész, hogy legújabb témája a felhő, amivel nemrég kezdett el foglalkozni. Bár azt sem titkolja, hogy a család és a munka mellett, „lopnia” kell az időt ahhoz, hogy alkothasson. A családja viszont mindenben támogatja, így kíváncsian várhatjuk, hogy felhő témájú festményei milyen érzéseket és gondolatokat váltanak ki belőlünk, nézőkből.