Jelenlegi hely

’’A haza nemcsak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv…’’

/ Horváth Ida /
horvath.ida képe
Temes megyében és Temesváron a nemzeti ünnep alkalmából a hagyományokhoz híven különféle rendezvények keretében elevenítették fel a forradalom eseményeit.
Petőfi-emlékműKoszorúzásMolnos András Csaba színművészTánckar

Az ünnepi rendezvénysorozat központi rendezvényét a szabadfalui Petőfi-emlékműnél a temesvári lakosság nagyszámú részvételével tartották meg. Beszédet mondtak civil- és politikai szervezetek képviselői, egyházak képviselői, valamint a temesvári fiatalok. A temesvári ünneplésen a Bartók Béla Elméleti Líceum kisiskolásai mellett részt vettek három anyaországi iskola középiskolásai is.

A temesvári fiatalok üzenetét Kása Roland, a diákszervezet tagja tolmácsolta az egybegyűlteknek, hangsúlyozta, hogy a fiatal nemzedék ma is követendő példaként tekint a márciusi ifjakra, és az 1848-as forradalom és szabadságharc által képviselt értékek a mai fiatalok számára értéket jelentenek. 

Kása Roland beszédét Márai a hazáról szóló üzenetével zárta:

„A haza nemcsak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv, őseink csontjai a temetőkben, kenyér és táj, nem. A haza te vagy szőröstül-bőröstül, testi és lelki mivoltodban; ő szült, ő temet el, őt éled és fejezed ki, mind a nyomorult, a nagyszerű, lángoló és unalmas pillanatokban, melyek összessége életedet alkotja. S életed a haza életének egy pillanata is.”

A helyi egyházi, politikai, civil szervezetek, oktatási intézmények képviselői koszorúkat helyeztek el az emlékmű talapzatánál, ezzel zárult a szabadtéri rendezvény.

Este az Ifjúsági Házban folytatódott a nemzeti ünnep alkalmából szervezett rendezvénysorozat, Tegnapután, holnapelőtt címmel telt házas műsor keretében. A résztvevők soraiban osztatlan sikert aratott az előadás. Az előadást az RMDSZ Temes megyei szervezete a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány, a Soundcreation és a Tifel cégek támogatásával szervezte, együttműködve Magyarország tiszteletbeli konzulátusával, a Bartók Béla Elméleti Líceummal, a Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal, a Bánsági Közösségért Egyesülettel, más intézményekkel és civil szervezetekkel. A díszelőadás rendezőjének, Molnos András Csaba színművésznek sikerült ötvöznie a fiatalos lendületet. A Bóbita, Bokréta, Butykos, Eszterlánc és Guzsalyas tánccsoportokból válogatott táncosok, a bartókos kisdiákok és a Bartók Diákszínpad tagjai, Nagy Dániel munkáját dicsérő látványos és mozgalmas koreográfiával elevenítették meg a forradalmi hangulatot. A zenekar – Borbély Szilárd, Dragalina Cristian Csaba, Dumitrescu Norbert, Farkas Erdély László és a produkció zenei vezetője, Kiss Attila – szerves részét képezte az előadásnak, hozzájárulva ennek sikeréhez. 

Az anyaország képviseletében dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár mondott ünnepi beszédet. A helyettes államtitkár hangsúlyozta és biztosította a „külhonba szorult magyarságot” a magyar kormány támogatásáról, kiemelte a Nemzetpolitikai Államtitkárság Petőfi Programját, melynek célja a magyarság erősítése és segítése ezen a kiemelt napon is, amikor az ösztöndíjasok éppen a kinti közösségekben tevékenykednek.