Jelenlegi hely

"Hej, lelkem, jó szomszédom!”

Richtagolás Segesváron

/ Lőrincz Hortenzia Szerényke /
lorincz.hortenzia képe
A szász szomszédságok életében elmaradhatatlan esemény volt a tavaszi Richtag, amikor az új tagok beiktatását, és az ügyes-bajos dolgok megvitatását nagy lakoma, illetve reggelig tartó mulatság követte.
Táncház a Gaudeamus HázbanSerítős- Kikericses lányok a közös próba végén.BarátságCsoportkép a segesvári Petőfi szobornál

A szászok körében Nachbarschaften nevet viselő szerveződési forma első írásos említése éppen Segesvárhoz kapcsolódik (1526) fogalmát, tartalmát Stephan Ludwig Roth ragadja meg a legérzékletesebben:

“azt a testvéri közösséget nevezzük így, melynek tagjai egy kútból isznak, éjszaka egymás biztonsága és csendje fölött őrséget állnak, közösen építik föl a családi házaikat, betegség és sorscsapás idején rokonként viselkednek és egyszer egyazon ravatalon nyugszanak.”

Új programsorozat 

A szász szomszédságok szokása ihletett és adta az ötletet, hogy egy új programsorozatot indítsunk Segesváron. Tervünk a várost néptánccsoportok találkahelyévé tenni, ahová, mint a jó szomszédok bármikor ellátogathatnak más táncegyüttesek a térségből, és távolabbi vidékekről. A rendezvény helyszíne a Gaudeamus Alapítvány Szórványkollégiuma, ahol szállás, étkezés, illetve a próbaterem egyhelyen megtalálható. Nagyszerű lehetőség ez az együtt-munkálkodásra, kiapadhatatlan népi kultúránk közös kútjaiból való táplálkozásra.

Segesváron a Seríttő

Március 22-24. között a „Hej, lelkem, jó szomszédom!” avagy richtagolás Segesváron, című programsorozat első vendége a székelyudvarhelyi Seríttő Néptáncegyüttes volt. A tartalmas hétvége során volt közös tánctanulás, játszás és éneklés, cigány táncokat, illetve boncidai páros táncokat tanultak az Kikerics Néptáncegyüttes, és a Serittő Néptáncegyüttes tagjai. Nem maradhatott el a közös mulatság, az esti táncház sem. A szombat délutáni vártúra, és rendhagyó történelemóra keretében a vendégeink megismerhették Segesvár történelmi városrészét, kulturális örökségeit.