Jelenlegi hely

Helyi értékek- Hungarikumok

/ Kocsis Diána Csilla /
kocsis.diana.csilla képe
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet (VMMI) tagjai érkeztek Kisoroszra a tájházba, hogy tájékoztassák Nagykikinda, Magyarcsernye és Begaszentgyörgy községek magyar lakta településeinek képviselőit a helyi értékek megőrzéséről szóló programjukról.

A jelenlévők részletes betekintés nyerhettek, hogy mi számít nemzeti értéknek, hungarikumnak, valamint hogyan válik egy nemzeti érték hungarikummá a Nemzeti Értékek Piramisa alapján.

Nemzeti érték, hungarikum szinte bármi lehet, ami egyedi, megkülönböztetésre, kiemelésre érdemes és a magyarságra jellemző. Néhány példa a különböző hungarkiumokra: magyar orgona, Jósika-orgona, a doroszlói viselet, zentai csata, temesközi birkapörkölt, magyar akácméz, szatmári szilvapálinka. Tehát nemzeti érték, hungarikum szinte bármi lehet, egy egyedi recepttől kezdve, egy épületen át, egy innovatív ötlet is.

Az értékek felkutatása, akárcsak a piramis építése, mindig alulról kezdődik. A helyi értékek felkutatása, meghatározása és azok begyűjtése a településen élőktől függ. Ehhez pedig a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek nagy szüksége van a községben élők segítéségre, ezért is látogattak el Kisoroszra a tájházba. Szerették volna tájékoztatni a jelenlévőket, és ez által a Vajdaságban élő többi magyart is, hogy vegyenek részt az értékek felkutatásában. Ebben segítségükre lehet, egy az intézet által összeállított kérdéssor. Azonban ezt nem kötelező követnie a helybélieknek, hiszen a kérdőív nélkül is könnyen bukkanhatnak érdekes, és feljegyzésre méltó dolgokra. Ha pedig annyira egyedül álló és a magyarságra jellemző dolgot találnak az akár hungarkiummá is válhat, és méltán viheti tovább Magyarország hírét a nagyvilágban. 

Ezek a nemzeti értékeink hatalmas kincsek, amik sok helyen csak felfedezésre várnak. Ahhoz, hogy ezek a felfedezetlen csodák örökre velünk maradhassanak, és gyerekeink és unokáink is gyönyörködhessenek bennünk, mindenkire nagy szükség van. Ezért döntött úgy a VMMI, hogy ellátogat Kisoroszra, és felhívja a figyelmet arra, hogy ha összefogunk akkor együtt tehetjük őket halhatatlanná.