Jelenlegi hely

Herczeg Ferenc emléknapok Versecen

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület minden évben köszönettel fogadja a meghívást, és jelenlétével megtiszteli a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület megemlékező rendezvényét, melyet a dél-bánáti születésű író, színműíró, újságíró, Herczeg Ferenc emlékére szerveznek.
VárosházaDíszterem mennyezeteMeghívottakElőadók

A XVIII. Herczeg Ferenc Emléknapok szeptember 19-én kezdődtek Versecen, Dél-bánság egyik történelmi múlttal rendelkező városában. A települést 1427-ben Zsigmond király egyik oklevelében említik először, a rohamosan fejlődő helység 1804 január 27-én lett mezőváros, majd 1817-ben kapott szabad királyi város rangot. A XIX. század első felében a mezőgazdaság mellett a kézműipar is fejlődni kezdett, mégis Versec megtartotta bortermelő jellegét, még ma is évente szeptemberben nagy szüreti fesztivált rendeznek. A fesztivál részeként a megemlékezésnek az 1861-ben gótikus stílusban épült Városháza díszterme adott otthont.

Városháza, Versec

A meghívott vendégek és a közönség ünnepi köszöntőjét Virág Bene Klára, a Petőfi Sándor Kultúregyesület titkára, valamint Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondta, amit Mészáros Brigitta szoprán és Zavisin Aleksandar tenor előadása követett Djokic Dragan zenetanár zongorakíséretében. Az író életét és munkásságát a városi könyvtár munkatársai, Rakić Dragana filológus, könyvtáros és Fodor Tamás hungarológus, könyvtáros mutatta be „Vercec Herczeg Ferenc emlékezeteiben” címmel. 

A továbbiakban  a temesvári Szekernyés János, író, történész előadása következett, temesvári képsorokon keresztül „1874-1876 Temesvárott" címmel vezetett be Herczeg Ferenc gimnazista éveibe, minek során kiemelte a háromszor is Nobel díjra jelölt író Versechez kapcsolódó írásainak történeti, szociológiai értékét, valamint az utókor méltatlan viselkedésének módját, melyet 1948 után tanusítottak a polgári, földesúri világ elkötelezettjei iránt. Herczeg sikere 1890-ben pályázatra írt Fenn és lenn című regényével indult, amikor Mikszáth Kálmán, a zsűri elnöke neki ítélte a díjat. Színpadi szerzőként is népszerű lett, első nagy sikere A dolovai nábob leánya. Az Új Idők című hetilap 1944-ig Herczeg Ferencet bízta meg a szerkesztéssel. A rendszerváltás után sorban 40 Herczeg regény, elbeszélés, színmű, történelmi dráma, publikáció, tanulmány jelent meg.

Az életút és életmű bemutatásának zárógondolata az „újraértékesítésben” fogalmazódott meg, ami egyben a magyar irodalom, kultúra, történelem találkozóhelye is, ahol beszélnek arról a Herczeg Ferencről, akit méltán megillet az a köztéri szobor, melyet Versecen állítanak a közeljövőben. Az ünnepi megemlékezés a nagybecskereki Madách színház előadásának - Ivanović Ljiljana rendezésében, Herczeg Ferenc: Szendrey Júlia című művének - bemutatásával ért véget a Petőfi Sándor Kultúregyesület székházában.

További képek a galériában.