Jelenlegi hely

Herczeg Ferenc Emléknapokon voltak a vajdasági Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai Versecen

/ Bence Norbert /
bence.norbert képe
2019. szeptember 21-én hajnalban keltünk a Petőfi-ösztöndíjasokkal Szabadkán, hogy idejében megérkezzünk a verseci Szüreti Napok részeként 22. alkalommal megrendezett Herczeg Ferenc Emléknapokra, amely már hagyományosan a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület szervezésének köszönhetően valósult meg.

Megérkezésünk után először egy lelki feltöltődést adó szentmisén vettünk részt, melyet Palatinus Alen főtisztelendő celebrált a Szent Gellért Római Katolikus Templomban.

A templom lenyűgöző mestermunkáival teljesen elvarázsolt, szinte elvakított bennünket szépségével.

A mise után volt időnk körülnézni a szüreti napok standjainál, ahol rengeteg kézzel készített érdekességet láthattunk.

Kalandos napunk a verseci városháza dísztermében folytatódott. A helyi magyar táncegyüttes tagjai verseci népdalokkal nyitották meg a rendezvényt. Lantos Lajos, a Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Krizbai Hajnalka, a Herczeg Ferenc Emlékbizottság elnöke bevezetett bennünket a híres író világába. A Forum Könyvkiadó Intézet szervezésében Jódal Rózsa Az éjszaka megérintése című, a friss Herceg János-díjas írónő nyolcvanadik születésnapja alkalmából megjelenő kötet bemutatójának lehettünk részesei. A könyvbemutatóval párhuzamosan Ismerd meg Herczeg Ferenc szülővárosát címmel vetélkedő zajlott a fiataloknak, melynek fontos üzenete, hogy a jövő generációja is méltóképpen tovább vihesse Herczeg Ferenc hagyatékát. A könyvbemutatót követően az írónőről Rozmaring címmel készült portréfilm vetítését kísértük nagy figyelemmel. A film Versec szerelmeséről, Jódal Rózsáról készült, amely egyben megható és igaz élettörténetet mutat be a nézők számára.

A továbbiakban a helyi Petőfi Sándor Kultúregyesület székházában egy finom ebéddel zártuk a verseci kirándulásunkat. Szabadkára tartva Sutus Áronnak, a VMMSZ elnökének köszönhetően megtekintettük az Aracsi pusztatemplomot, amely nem mindennapi látványossággal és rengeteg felmerülő kérdéssel engedett el bennünket a dél-bánsági körzetből.

Köszönettel tartozunk a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek és a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesületnek, hogy részesei lehettünk a Herczeg Ferenc Emléknapoknak.