Jelenlegi hely

Hetedik rész - március

A lészpedi bölcsőde és óvoda igaz története első kézből, egy ösztöndíjas tollából

/ Hermann Bianka Anna /
hermann.bianka képe
A történet három évvel ezelőtt kezdődött, amikor a hajdani mentor és programkoordinátor gondolt egy merészet, és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program hírére bölcsődei foglalkozásokat indított Lészpeden, elsőként a régióban, ösztöndíjasok segítségével. A mára tizenkilenc aktív és még hat várakozó tagot számláló "intézmény" egyedülálló a Bákó megyei csángó-magyar oktatási programban.
OvikonferenciaRajzoljunk tulipánt!HomeOvi LészpedHomeOvi Lészped 2

Márciusra nagy terveink voltak, kerti munkálatok, gyógynövény-ültetés, szabadtéri játékok, és felkészülés a somoskai szenténekes találkozóra. Egy hetecske telt el a hónapból, tanulással, izgulással, készülődéssel, mert március 9-én megünnepeltük s megvendégeltük az édesanyákat. Ez volt az első alkalom az ovi történetében, hogy anyák napját tartottunk. Énekeltük, hogy "Orgona ága, barackfa virága", eljátszottuk hogy "Volt nékem egy kakasom...", bemutattuk táncainkat, végül együtt, mindannyian énekeltük a "Tavaszi szél utat száraszt" kezdetű népdalt, s ekkor már szem nem maradt szárazon.
Sajnos a nemzetközi krízishelyzet az óvodát sem kímélte, másnaptól bizonytalan ideig felfüggesztettük a helyszíni működést. Új, kreatív utakat kell találnunk a kicsikhez, csak az online tér áll rendelkezésünkre. Speciális a korosztály, sajátos a nyelvhasználat, eddig felfedezetlen területen kell most helytállnunk. Pár nap tanácstalan tétovázás után információgyűjtésbe fogtunk, és gyorsan, magabiztosan, hozzáértően megszerveztük magunkat. Digitális tudásbázist készítettünk, tematikát és heti terveket, napi feladatlebontást, témára, típusra vonatkozót. A lészpedi kolléganőnk óvodás foglalkoztató füzeteket készít és juttat el a középső- és nagycsoportosokhoz, amiből minden nap feldolgoznak egy-két oldalt, közösen. Régóta használjuk már az egyik népszerű csevegő alkalmazást a mindennapi kommunikációra a szülőkkel, most is ez szolgál csatornaként. Minden hétköznap délután videó-csokrokba fűzve adjuk át az ismétlendő szavakat, mondókákat, énekeket, rajzolunk, és még táncolni is megpróbálunk. Esténként ovikonferenciát tartunk, hogy élőben láthassuk egymást, mindenki hiányzik mindenkinek, kínzó ez az elzártság. Az édesanyák rengeteg biztató visszajelzést küldenek, fotókat a kicsikről, ahogy a füzetekben dolgoznak vagy egy-egy éneket fújnak otthon. 
Várjuk a mielőbbi viszontlátást, de megnyugtató a napi kapcsolat, jó látni, hogy minden gyermekecske jól van, kacarásznak, ficánkolnak és szeretik egymást.