Jelenlegi hely

Hideg őszi esték jó kis mozizása, avagy a Temesvári Magyar Filmnapok

/ Horváth Ida /
horvath.ida képe
A második alkalommal megrendezésre kerülő Temesvári Magyar Filmnapok a tavalyi programhoz hasonlóan idén is a magyar filmes szakma minden területéről kínált látni-, nézni- és élvezni valót. A háromnapos rendezvénysorozatra november 26. és 28. között került sor a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban.
Temesvári Magyar Filmnapok MegnyitóFunky Hats zenekar fellépése

A rendezvénysorozat keretében a legjobb alkotások kerültek vetítésre, mint az elmúlt évek nagyjátékfilmjei, különböző filmes műhelyek és iskolák nevével fémjelzett rövid-, animációs-, dokumentarista- és vizsgafilmek.

A programban nemcsak filmek, filmvetítések, hanem kiállítások, filmtörténeti előadás és egy koncert is helyet kapott.

Meghívott vendégekből sem volt hiány, jelen volt a bukaresti Balassi Intézet igazgatója, Kósa András László, illetve Vajda Ferenc fotóművész, akinek lenyűgöző alkotásait a temesvári színház előcsarnokában tekinthették meg az érdeklődők. Az alkotó a tulcsai faluban az elhagyott német templomot és a temetőt járta körül fényképezőgépével.

Az esti nagyjátékfilmek között szerepelt Köves Krisztián Károly Halálkeringő című alkotása, Dobó Kata főszereplésével, Hules Endre A halálba táncoltatott leány című ballada-feldolgozása, és Bodzsár Márk Isteni műszak című díjnyertes filmje is.

A pénteki est fénypontja a középiskolás diákokból szerveződött Funky Hats zenekar volt, akik lenyűgöző, átdolgozott zeneszámokból összeállított műsorukkal szórakoztatták a közönséget.

Szombat este egy hagyományos magyar ételekkel teli asztal fogadta a vendégeket.

A rendezvény szervezői voltak a Bánsági Közösségért Egyesület, a Balassi Intézet- Bukaresti Magyar Intézet, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Temes Megyei RMDSZ .