Jelenlegi hely

Himnuszunk születésnapján

Magyar kultúra napja Fehér megyében, Erdélyben

/ Czine Attila /
czine.attila képe
2020. január 21. eseménydús nap volt a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai számára: kulturális programokban bővelkedve méltón megünnepelhették, sőt megélhették a magyar kultúra napját.
A kórusAz előljárokA Bethlen Gábor Líceum diákjaTolcsvay: Magyar Mise

A délelőtt folyamán Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészének vendégelőadásán merülhettek el a magyar irodalom nagy klasszikusainak remekműveiben. Elhangzottak például Romhányi József Szamárfül című kötetének méltán legendás, szellemes költeményei, vagy egy amerikába emigrált magyar, akcentussal tarkított Hamupipőke meséje is. A színész előadásmódja, valamint a gyerekek számára is érdekes témájú és hangzásvilágú irodalmi alkotások magukkal ragadták a lelkes, ifjú közönséget. Nagy élményt jelentett a diákoknak, hogy egy művésszel kerülhettek közvetlen kapcsolatba, együtt is fényképezkedhettek.

A megemlékezés 18.00 órakor a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium dísztermében folytatódott, ahol a Himnusz születésnapját ünnepelve természetesen nemzeti imánk hangzott el elsőként a Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum kórusának irányításával. Majd a város és az iskola elöljárói köszöntötték az egybegyűlteket. Felszólalt Ladányi Árpád, a Fehér megyei RMDSZ elnöke, Lörincz Helga, Nagyenyed alpolgármesterasszonya és Szőcs Ildikó, az iskola igazgatónője. A kulturális programot a nagyenyedi kollégium és a gyulafehérvári líceum tanulói nyújtották. A jelenlévők több lélekmelengető szavalatot, balladát, hazafias verset hallgathattak meg.

Fellépett a 2012-ben alakult marosvásárhelyi Mustármag Énekegyüttes is elénekelve Tolcsvayék Magyar Miséjét. A népviseletbe öltözött énekesek látványa összhangban a dallamokkal a magyar kultúra olyan szférájába emelhette a közönséget, amely valóban feltöltekezést nyújtott az év első hónapjában.

Az estet állófogadás zárta.