Jelenlegi hely

Hogy kerül az írógép a templomba?

A Visegrádi Négyek országainak hangversenye

/ Nagy Ildikó /
nagy.ildiko képe
Cseh, lengyel, magyar és szlovák tanárok és tanítványaik a közép-európai felnövekvő nemzedékek jövőjéért - e céllal és címmel került sor szeptember 21-én Prágában, a Belvárosi Szent Henrik templomban a V4-es országok művészeti együtteseinek, növendékeinek és tanárainak koncertjére.
Belvárosi Szent Henrik templom tökéletes helyszínt és akusztikát biztosítottÍrógép koncert 1.A Kroó Szimfonikus ZenekarAz est résztvevőinek csoportképe

A koncertet dr. Boros Miklós nagykövet úr nyitotta meg. Beszédében kifejtette, mennyire fontos ezen országok együttműködése nemcsak gazdasági, hanem kulturális téren is, hiszen ezen örökkévaló értékek, mint amilyen a zene is, kötnek össze minket. Méltatta továbbá Kodály Zoltán életművét is, kiemelvén híres pedagógiai tevékenységét. Az alkalmat a Magyar Nagykövetség és a Prágai Magyar Intézet szervezte, tudniillik idén Magyarország az elnöke a Visegrádi Négyeknek.

Csehországot David Daniel hegedűművész képviselte, Lengyelországot a krakkói Bronisłav Rutkowski Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola, Szlovákiát a Rozsnyói Zeneiskola, Magyarországot pedig a kőbányai Kroó Szimfonikus Zenekar.

A színvonalas koncerten ismert és kevésbé ismert zeneműveket is hallhattunk. Valamennyi nemzet zeneszerzői előtt tiszteleghettünk, ilyenek voltak például Antonín Dvořák, Viliam Figuš-Bystrý, Martin Marek, Andrzej Kurylewicz és Kodály Zoltán. A Kodály-év alkalmából ünnepi megemlékezésre is sor került, ezúttal a híres zeneszerző Háry János szvit műve hangzott el.

Különös és egyben vidám zárása volt az estnek Leroy Anderson: Az írógép koncertje. Ritkán hallhatjuk komolyzenei műben írógépek kattogását. Ez az eredeti effektus is rámutatott arra, mennyire jó együtt zenélni, együtt örülni közös dolgainknak, tanulni egymástól – a krakkóiak a rozsnyóiaktól, budapestiek a prágai mesterektől. Mind-mind olyan értékeket hordozunk, amelyeket érdemes megosztanunk egymással, Európával és a világgal.