Jelenlegi hely

A holokauszt nemzetközi emléknapja

/ Bankó Anna /
banko.anna képe
„Újra és újra őket látom, a hold süt, és egy rúd mered, s a rúd elé emberek fogva húznak egy roppant szekeret. Vonják a növő éjszakával növekvő óriás kocsit, a testükön a por, az éhség és reszketésük osztozik...” (Pilinszky: Harbach 1944, részlet)
AuschwitzAuschwitzAuschwitzAuschwitz

Január 27-ét az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította, ugyanis ezen a napon szabadították fel a II. világháború egyik legnagyobb megsemmisítő táborát, az Auschwitz-Birkenau megsemmisítő, és munkatábort.

A legnagyobb náci haláltáborban 1942-1945 között majdnem 2 millió ember halt meg. 1945. január 27-én, amikor a szovjet hadsereg felszabadította a tábort, 7600 túlélő embert találtak.

Az ENSZ határozata óta, minden év január 27-én, a világon mindenhol megemlékeznek az áldozatokról, arról a körülbelül 6 millió emberről, akik már soha nem térnek vissza az életbe.

Lengyelország 1947-ben múzeumot létesített a koncentrációs tábor helyszínén, az áldozatok emlékére.

A csicsókeresztúri és a vicei gyermekekkel, felnőttekkel történelmi ismereteink felelevenítésével, gyertyagyújtással, „A csíkos pizsamás fiú” című film megtekintésével, valamint az általam, az előző évben készített képekkel emlékeztünk meg az áldozatokról.

Isten adjon nekik örök nyugodalmat!