Jelenlegi hely

Humor az irodalomban

/ Halász Hargita /
halasz.hargita képe
A Kőhalmi Református Egyházközségben október 10-én Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának legifjabb tagja Humor az irodalomban címmel tartott egy emlékezetes előadást.

A Kőhalom környéki magyar közösség nagyon várta a csütörtök estét, hiszen az emberek elmondása szerint már rég nem volt irodalmi alkalom a környéken. A négy történelmi egyház - református, unitárius, evangélikus és római katolikus - közös összefogással szervezték meg ezt a humoros és tartalmas estét. 

  

Az előadóművész nem rejtette véka alá, hogy célja a magyar irodalom terjesztése és elmondta, hogy átérzi a szórványban élők sorsát, mert saját bőrén tapasztalta meg azt, hogy milyen kicsinek lenni; erdélyi magyarként kisebbségben nőtt fel, a családban hat lány előzte meg, és a munkahelyén is a legfiatalabb. Irodalmat terjeszteni másként kell, mint 1917-ben, s ebben Marosán Csaba igencsak sikeres.

Játékkal indította az estét. Barkochbával találtuk ki, hogy ki a legnagyobb szókincsű magyar költő. Igen, sejtettük, hogy Arany János, de a technológia csodája, hogy ezt be is bizonyította a big data nevű program. Az egyedi szavak használata nevű elképzelt ranglétra következő személyeiről is esett szó: Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, Ady Endre, Babits Mihály és József Attila. 

Arany János “hortobágyi angolját” is hallhattuk, ahol a rekeszizma senkinek sem maradt mozdulatlan. Romhányi József Kanszonett és Marhalevél című versét  csodás előadásban élvezhettük. Nem maradt ének nélkül a terem, hiszen két-három népdalt együtt énekeltünk el, miután megbizonyosodtunk a szimbolikájukról és jelentésükről valamint arról is, hogy nagyon büszkék lehetünk a rengeteg lejegyzett népdalunkra. 

Marosán Csaba előadóművész Reményik szavaival élve nem hagyja a templomot és az iskolát. Így templomokat és iskolákat látogatva a Kárpát-medencében és a diaszpórában terjeszti az irodalmat a magyar embereknek. Az irodalom megszerettetése a diákokkal, fiatalokkal és idősebbekkel is a céljai közé tartozik, ami tapasztalataink szerint igencsak sikeres, hiszen a Kőhalmi Református Egyházközség Szórványdiákotthon fiatal bentlakói is láthatóan élvezték az irodalmi estet. A részvétel ugyan kötelező volt számukra, viszont bevallották, hogy nagy élmény volt ez az esemény. Elmondásuk szerint vicces volt az előadás és új betekintést nyújtott nekik az irodalom világába.