Jelenlegi hely

hUNGary fest 2017

Fesztivál az Ung partján

/ Kovács Hanna /
kovacs.hanna képe
Magyarország ungvári főkonzulátusa kétnapos kulturális fesztivál keretében szeretné bemutatni a helyieknek és az idelátogatóknak a magyar kultúra értékeit.
Grezsa István és Buhajla József a megnyitónCantus KamarakórusA kolozsvári Szarkaláb kamara néptánccsoportKokas banda

Hagyományteremtő szándékkal indította útjára Buhajla József főkonzul a hUNGary festet. Reményeit fejezte ki az iránt, hogy a magyar kultúra értékeit és a hungarikumokat bemutató fesztivál elnyeri az ungváriak és az idelátogatók tetszését.

Grezsa István, Kárpátaljáért felelős kormánybiztos üdvözölte a kezdeményezést és elmondta, hogy Magyarország a magyar-ukrán állapotokat igyekszik helyreállítani, hiszen rengeteg közösen megoldandó feladatuk van. Magyarország kormánya elkötelezett a kárpátaljai magyarság szülőföldön tartásában és segítésében. Ez a fesztivál is egyfajta összeköttetést jelent, nem pedig árkokat ás a népek között.

Viktor Mikulin, Kárpátalja helyettes kormányzója a megyei vezetés üdvözletét tolmácsolta. Véleménye szerint jelen esemény is annak a bizonyítéka, hogy Kárpátalja egy több nemzetiségű vidék. Ez azoknak a hagyományoknak a folytatása, melyek már régen élnek itt. Senkinek nincs joga a kárpátaljai életet megváltoztatni és ebbe beleérti a kisebbségi jogok megsértését is. A megyei tanács sem támogatja az új oktatási törvényt.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke kitért a fesztivál elnevezésére, miszerint Anonymus a Gesta Hungarorumban arról ír, hogy a magyar nemzet a megnevezését Hungvárról, vagyis erről a településről kapta. Kiemelte annak fontosságát, hogy az évek alatt az itt élő nemzetiségek egy olyan multikulturális közeget hoztak létre, melyben minden kultúrának megvolt és megvan a maga helye. Véleménye szerint nyíltabbá kell tennünk társadalmunkat és jobban kell kommunikálnunk saját értékeinket a többségi nemzet irányába.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke abbéli reményét fejezte ki, hogy ez a fesztivál is egyike lesz azoknak, mely majd a Magyarország és Ukrajna közötti kapcsolatok helyreállítását segíti.

A hivatalos megnyitó után a tánc, az ének és a muzsika vette birtokába a színpadot. Fellépett a Cantus Kamarakórus, az eszenyi Ritmus néptáncegyüttes, a kolozsvári Szarkaláb kamara néptánccsoport, a Sodró együttes és a Kokas banda. A békéscsabai Csabagyöngye Társulat műsora zárta a szabadtéri programot. A rakparton felállított sátrakban az érdeklődők kedvükre kóstolhatták a magyar gasztronómia remekeit. Volt ott többek között sült malac, kürtőskalács, benei lekvár és pálinka, de kézműves, és irodalmi sátor is várta az érdeklődőket. A szombati napot  a Kárpátaljai Magyar Filharmóniában fellépő nagypaládi gyermekek verses-zenés összeállítása, illetve a nyíregyházi Mandala Együttes: Sólyom szárnyán című rock-operája zárta. Vasárnap, 17 órai kezdettel, a Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenés-Drámai Színházban a debreceni Kodály Filharmónia és a Kodály Kórus közös  előadását élvezhette a nagyérdemű.