Jelenlegi hely

Húshagyati rendezvény

Farsangtemetés és felvonulás Székelykevén

/ Boros Rezső /
boros.rezso képe
Ősrégi szokás a Kárpát-medence tájain a nagybőjt előtti farsangtemetés. A tél elmúltának szimbolikus eltemetése, tréfás jelenetekkel tarkított ünnepe, amikor sok vidámsággal, álarcos felvonulással, valamint nagy zajjal lefolytatott ceremóniával a kereszténység előtti hitvilág tovább éléséről ad tanúbizonyságot a kevevári magyar közösség is.
Dobai IlyésMosógép a jelmezverseny nyerteseFelvonulás Székelykeve utcáinZárszó a pappal

Siratóasszonyok, gazda, orvos, kovács, pap és természetesen a cigányasszony is főszereplője volt annak a télbúcsúztató ünnepségnek, amelyre többek között a keveváriak is nagy lelkesedéssel készültek. De a gyerekek sem maradhattak ki a mókázásból, így ők felcsíki gyermekjátékokkal, énekekkel és jókedvű zörgetéssel színesítették a programot.

A farsang megszemélyesítője egy szalmával kitömött bábú, Dobai Ilyés volt. A felvonuló tömeg nagy vígsággal, énekléssel és a hertelendyfalvi zenészek kíséretével vonult végig a községházáig, ahol a helyi vezetőtől átvették a falu kulcsát, majd körbe hordozták több utcát is érintve.

A székelykeveiek, vagy, ahogy itt mondják „székeliek” szervezésében megvalósult felvonulást a keveváriak rendhagyónak nevezhető farsangtemetése és a gyerekek fellépése, valamint egy rövid kis táncház színesítette. A folytatásban jelmezbemutatót tartottak, ahol a gyerek ötletes jelmezeit lehetett megszemlélni.

A szalmabábú meggyújtása