Jelenlegi hely

Húsvétváró

Készülődés az ünnepekre Virágvasárnap

/ Rákos Ágota /
rakos.agota képe
A húsvét a vallás ünnepe. A vallás ad híveinek megnyugvást, hitet, föltámadást és mennybéli üdvösséget, nagypéntek pedig adja az emberi dokumentumok dokumentumát, a keresztrefeszítés igazságát, az apostolság tanulságait... Oh, boldogok a hívők, kik ma sírnak, zokognak, de tudják, hogy már holnap este hallelujázni fognak. (Ady Endre)
Mi lehet a feladat?A feladatok megoldása közbenA kézműves foglalkozásra várvaTojásfestés

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezték a Hústvétvárót a Cserkészotthonban. Kézművesfoglalkozásokkal, népszokásokkal, tojásételekkel, tojásvadászattal és festéssel vártuk idén a cserkészeket és leendő cserkészeket Virágvasárnapon, mely időjárásában is kedvezett a szabadtéri játékoknak.

Idén Pataky András rajparancsnokkal közösen nyitottuk meg a Húsvétvárót, mely a Cserkészinduló eléneklésével kezdődött. A gyermekeket két csapatra osztottuk. Míg ők csapatnevükön és csatakiáltásukon gondolkoztak, az otthon konyhájában már javában működött a rezsó. Főtt tojás készült a tojásfestéshez, ezalatt a többi tojás az első feladat főszereplőjeként már el is hagyta a konyhát, s az udvaron előbb tálban majd kanálban, s azután újból tálban töltötte be feladatát. A két csapat ugyanis időre szálította a tojásokat táltól tálig egy kanál segtségével. Szerencsére egy tojás sem tört el, így vissza is kerültek a konyhába, hogy rántotta készülhessen belőlük, mely egy újabb feladat részét képezte.

A sülő tojás illlata hívogatólag hatott a gyermekekre, akik csakhamar otthagyva a kinti játékot, betértek az otthonba. Ha már mindenki bejött, s elkezdődött a tojásevőverseny, jómagam kihasználtam az alkalmat, s kilopóztam az udvarra. A két csapat újabb feladatát készítettem elő, a tojásvadászatot. Idén a tojásokon található feladatok visszakérdezték a tavalyi Húsvétvárón elhangzott népszokásokat, s kiegészültek kreatív feladványokkal, s egy csepp csavarral: a tojások rovásírással íródtak.

A csapatok lelkesen fejtették meg a feladatokat, majd válaszolták meg a kérdéseket. A válaszok csapatszintű bemutatását a feltámadó szél miatt már az otthon nagyobbik termében tartottuk. Tavaszi népdalaink közös éneklésével zárult a verseny, s az ajándék sem maradhatott el; egy-egy édeséggel teli nyuszifészekből csemegézhettek kisebbek és nagyobbak, mialatt többek között tojásfestési technikákkal ismerkedhettek meg.

A közösen töltött idő hamar tovaszállt, s cserkészeink élményekkel, s a kézművesfoglalkozáson készített tojásokkal, díszekkel, képeslapokkal, nyuszikkal térhettek haza.