Jelenlegi hely

I. Bécsi Magyar Diáknapok

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
2016. március 16-20. között első ízben került megrendezésre az I. Bécsi Magyar Diáknapok a Magyar Diákok Egyesületének szervezésében. A többnapos programsorozatban kulturális, szórakoztató és sportesemények is helyet kaptak.
Hajas Gábor bécsi magyar követ

A rendezvény megálmodója és megvalósítója, a Magyar Diákok Egyesülete 1999-ben alakult meg azzal a céllal, hogy összefogja a Bécsben élő magyar diákságot. Ez a törekvés határozza meg a működésüket ma is, és ezért indították el idén - hagyományteremtő szándékkal – ezt a többnapos, sokrétű kikapcsolódási lehetőséget nyújtó rendezvényt. A Magyar Állam Petőfi Sándor Programjának ösztöndíjasaként örömmel vettem ki a részem a munkából. Az én feladatom elsősorban a szombati focikupa koordinálása volt. No de kezdjük az elején.

Az I Bécsi Magyar Diáknapok március 16-án, a „0.” napon két helyszínen várta a szórakozni vágyó, játékos kedvű fiatalokat. Az első helyszínen 17:00 órától sörpong, majd kvízbajnokság zajlott. A jó hangulatú vetélkedőket követően kulturált keretek között beszélgetett és ismerkedett tovább az összegyűlt népes ifjúság.  A második helyszín 20:00 órától különböző társasjátékok közül válogathattak hasonlóan vidám hangulatban a jelenlévők.

Az első Bécsi Magyar Diáknapok hivatalos megnyitójára március 17-én került sor a Collegium Hungaricumban. A műsor este nyolc órakor a már jól ismert Délibáb Néptáncegyüttes fellépésével indult, majd Hajas Gábor bécsi magyar követ köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően két nagyon jó együttes, a Duo Muffin (tagjai: Gábor Auguszt - ének, gitár; Leonardo Kapetanovic – szólógitár, Ősze Gergely – ütősök, cajón); és a Passion Project (Tujmer Gábor (Kis Suba) – dob, Mikó Gábor (Tigris) – gitár, Jancsó Miklós – basszusgitár, Kóbor Péter – gitár, Kiss Noró – ének, Augmayer ZozóFater – hang, Varga Ernő – látvány) koncertje következett.

Hosszú évek után ismét a diákegyesület szervezésében adott rendkívül szórakoztató műsort Bécsben a Magyarországon is méltán ismert és elismert Dumaszínház két népszerű tagja, Beliczai Balázs és Tóth Edu. A március 18-án, pénteken este nyolc órakor kezdődő előadásra szép számban fogytak a jegyek elővételben, valamint a helyszínen is. Ez a program remek kikapcsolódás volt, egyben kiváló ráhangolódás a hétvégére.

Március 19-én, szombaton reggel kilenc órakor kilenc csapat részvételével kezdődött az MDE-VUS I. Focikupa. A három csoportban zajló körmérkőzések végén hat csapat jutott a középdöntőbe. Itt két csoportban folytatódtak a selejtezők, melyek eredményeképpen a megmaradt négy csapat játszhatott a 1-4. helyért. Az egész napos tisztességes, sportszerű, pörgős játékot jó hangulat és látványos gólok jellemezték. A 2016. évi MDE-VUS focikupa eredménye: Bajnok: Lángoló Babakocsi, ezüstérmes: Campus Brigittenau, bronzérmes: Vapiano 2. A torna gólkirálya: Giorgos Korovesis lett. A sportnapot követően este tíz órakor indult a Semester Opening Party, ahol Niedermayer Kolos zenélt. A jó hangulatú buliban sokan kitartottak reggelig.

 

 

Az I. Bécsi Magyar Diáknapok záróakkordjaként került sor a filmklubra az AMAPED-ben. Ennek keretében március 20-án, vasárnap délután öt órától a Hotel Transylvania című animációs filmet néztük meg közösen.

A diáknapok összességében több száz Bécsben élő magyar fiatalnak jelentett tartalmas időtöltést, és bátran állíthatom, hogy a rendezvénysorozat elérte a célját. Aki idén nem tudott részt venni, ne aggódjon. A kedvező fogadtatás és a remek visszajelzések alapján úgy gondolom, a Magyar Diákok Egyesülete jövőre folytatja ezt a jeles kezdeményezést.

 

 

 

 

 

 

További fotók a galériában, ide kattintva találhatók.