Jelenlegi hely

I. Magyar Halfőző Verseny Daruváron

/ Tóth Rebeka /
toth.rebeka képe
2016. április 30-án, Daruvár főterén tizennyolc csoport mérte össze tehetségét a halfőzés terén. A daruvári városnapok rendezvénysorozatának csúcspontjaként szombaton virágvásárra és a Daruvári Magyarok Közössége által szervezett halászléfőzésre került sor.
Főnek a halászlevekA baranyai magyar paprikaA daruvári magyarok csapataKezdődik a zsűrizés

Az érdeklődés a verseny iránt óriási volt, 18 csoport jelentkezett a megmérettetésre. Jelen voltak a Pakraci Magyarok Közösségének tagjai, a Rádió Daruvár csapata, de a horvát honvédők is megmutatták halfőzési tudományukat. Nagy örömöt jelentett a daruvári magyaroknak, hogy az eseményre a HMDK baranyai szervezeteitől is érkeztek vendégek, akik hagyományos magyaros baranyai halászlevekkel gazdagították a versenyt. Prosszer Szanella jóvoltából pedig igazi magyar őrölt pirospaprikát is vásárolhattak az érdeklődők. A zsűrinek nehéz dolga volt, a halászlé-rajongóknak pedig sietniük kellett, a 18 bogrács finomság ugyanis percek alatt mind egy cseppig elfogyott.

A Daruvári Magyarok Közössége évente egy önálló kultúrnapot szervez, ezen kívül a környék közösségeinek rendezvényein rendszeresen részt vesz, aktívan dolgozik a várossal és a környék kisebbségeivel való jó kapcsolaton. Az Eszék-Baranya megyei és Vukovár-Szerém megyei magyarokkal is remek kapcsolatot tart fenn. A halfőző verseny volt az első olyan rendezvény, amelyet a várossal közösen, a város rendezvényébe beépítve, de magyar eseményként szerveztek meg. A halfőző verseny célja volt, hogy jó hangulatban, kötetlenül erősítse a kapcsolatot a városiakkal, a környező települések magyarjaival. Emellett pedig megismertesse a magyar gasztronómiai hagyományokat a más nemzetiségűekkel. A rendezvény nem jöhetett volna létre Sabo Snježana kitartó munkája és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatása nélkül, de külön köszönet illeti a daruvári turisztikai egyesületet is.