Jelenlegi hely

’’Ignácz Rózsa arcai” kiállítás, Fogaras

/ Hollanda Tímea /
hollanda.timea képe
Márciusban a Petőfi Sándor Program szervezésében, a Babits Mihály Önképzőkör keretében "Ignácz Rózsa arcai" címmel nyílt kiállítás a fogarasi Magyar Közösségi Ház folyosóján, ahol még egy a művésznő nevét viselő terem is található. A kiállítást Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központja, sepsiszentgyörgyi fiókintézetének vezetője nyitotta meg.
Kiállítás megnyitóSzebeni ZsuzsannaIgnácz Rózsa teremkiállítás

Ignácz Rózsa (Kovászna, 1909. január 25.- Budapest, 1979. szeptember 25.) kovásznai születésű magyar író, műfordító és színművész, Ignácz László lelkipásztornak volt a leánya. A húsz éven át tartó lelkészi szolgálat után, a család püspöki akarattal Fogarasra lett kihelyezve. Ignácz Rózsa kilenc éves volt, amikor a család havasok lábánál fekvő kisvárosba költözött. A gyermekkorát, serdülőkorát és a későbbiekben prózáját, a fogarasi élmény egy életre szólóan meghatározta.

A kiállításmegnyitót megelőzően rövid életrajzi- élettörténeti utazáson vehettünk részt. Mint kiderült a fogarasi magyar közösségnek van olyan élő tagja, ki ismerte Ignácz Rózsát és kiről számos közös emléket és élményt őriz mai napig, azonban a technika ördögének köszönhetően sikertelenül előhívatott diafilmek révén, csupán az emlékezetében.

A kiállítás a következő hetekben, hónapokban bármikor megtekinthető.