Jelenlegi hely

Így Tedd Rá! Tornalján

/ Csízi-Kurilla Tünde /
csizi.kurilla.tunde képe
Népi játék néptáncmódszertan az óvodában és az általános iskola alsó tagozatában: Játékok és dalok az aktuális oktatásmódszertani kérdések tükrében. Tornaljára érkezett az Így Tedd Rá! pedagógus továbbképző programja, ahol szakmai előadás keretében új játékok, dalok, táncok, módszerek megismerésére került sor. A képzésnek a Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola adott otthont.

A nemzeti identitás megőrzése a nyelv művelésén túl a magyar néptánc megismerésével is erősödik. Az Így Tedd Rá! Integrál program elsődleges célja a hagyományőrzésen túl, hogy megismertessen egy új néptánc-pedagógiai módszertant. Az Így Tedd Rá! módszertani továbbképzés határon túli iskoláknak és óvodáknak ingyenese, így látogattak el Tornaljára. A módszertan elméleti alapjainak része, hogy hisznek abban: régen mindenki énekelt a bánat és az öröm hatására. Alapvető mentális technika volt ez. Meggyőződésük, hogy aki énekelni tud, és azt örömmel meg is teszi, az boldogabb, lelkiekben egészségesebb életet élhet, mint más emberek. A módszertan fontos elemei a zene, a mozgás és a hozzá énekelt magyar népdalok. Ez fejlesztheti a gyermekek ritmusérzékét és erősítheti nemzeti identitását is. A foglalkozások ideje alatt rengeteg eszköz is előkerült a kalapból (babzsák, kendő, kötél, és tulipán), melyek gazdagítják a tanórát.

Ezeket a segédanyagokat a pedagógusok megvásárolhatták a foglalkozás után. Az eredmény szempontjából fontos, hogy a közös mozgásban, énekben felfedezzék a gyermekek az örömöt. A négyórás képzés remek hangulatban telt, s játék közben tanulhattuk meg a néptánc alaplépéseit. Ezeket a népi játékokat biztos vagyok benne, hogy a magyar alapiskola tanóráiba is integrálni fogják Tornalján, hiszen ennek segítségével rengeteg örömet adhatunk a felvidéki magyar gyermekek számára. A képzést a lelkes és mosolygós Bárdos Zsuzsa tartotta a felvidéki pedagógusoknak, akivel volt szerencsém egy rövid interjút is készíteni, amely a galériában lesz megtekinthető.