Jelenlegi hely

II. Petőfi Program találkozó

Szamosújváron tanácskoztak az erdélyi és kárpátaljai mentorok és ösztöndíjasok

/ Paróczi Ákos /
paroczi.akos képe
Második alkalommal szerveztünk Petőfis találkozót a Téka Alapítványnál. A tavalyi évben a program félidejében, januárban találkoztak itt az erdélyi mentorok és ösztöndíjasok, idén pedig a program végéhez közeledve, április 25-26-án. Erdélyből 20, Kárpátaljáról 5 ösztöndíjas, valamint több mentor is érkezett, akik bemutatták szervezetüket és bepillantást nyújtottak az ott végzett munkájukba.
1234

Az eseményt az alapítvány elnöke, Balázs-Bécsi Attila nyitotta meg, külön köszönetet mondva a kárpátaljai szervezetek képviselőinek, akikkel idén bővült a találkozó.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság részéről Dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos köszöntötte a résztvevőket. Külön köszöntet mondott az eseménynek otthont adó Téka Alapítványnak, ami ideális helyszínt biztosít a találkozónak, hiszen - elmondása szerint - "Szamosújvár az élő példája annak, hogy hogyan lehet a hagyományokra építkezve nem csak konzerválni valamit, hanem a XXI. század igényeihez igazítva újrafogalmazni."

Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke felhívta a figyelmet a szórványban élő magyar közösségek fennmaradását segítő kezdeményezések nélkülözhetetlenségére. Üdvözölte a Petőfi Programot és az ösztöndíjasok munkáját, megerősítette, hogy a szervezet - csak úgy mint eddig - nyitott az együttműködésekre. "Közös lévén a cél, keressük egymást, erősítsük egymást! Dolgozzunk együtt, úgy, ahogy Önök jelentős részével eddig is!" 

Kecskés Tibor vezető konzul Kolozsvárról, Magyarország Főkonzulátusáról érkezett közénk. Két ponton hívta fel a figyelmet az együttműködések lehetőségére, az egyszerűsített honosítás kapcsán, valamint a kulturális területen. Kőrösi Viktor Dávid konzul a Csíkszeredai Magyar Főkonzulátust képviselte a találkozón. A szórványközösségekben végzett közösségi munka nemzetet feltámasztó hatását állította párhuzamba a húsvét üzenetével. "Rendületlenül kell hinnünk a saját igazunkban, a saját életképességünkben!" - erősítette meg a résztvevőket a konzul.

A köszöntők után a találkozó első napján 15 előadást hallgattunk meg az ösztöndíjasoktól.Töttösi Gergő Medgyesről, Balogh Gizella Rahóból, Lovász Zsófi Máramarosszigetről, Hrágyel Dóra Válaszútról, Ferencz Klaudia Vicéből, Barcsa Zsuzsanna Szilágysomlyóról, Boros Rezső Moldvából, Szűcs Orsolya Szamosardóból, Czine Attila Bukarestből, Illés Gábor Brassóból, Prosenszki Róbert Segesvárról, Lakatos Lilla Kárpátaljáról, Gresa Dávid Nagyszebenből, Módy Virág Szászrégenből, Virág Ádám pedig Déváról érkezett közénk, hogy bemutassa munkáját. Az este táncházzal zárult, ahol szamosújvári népzenészek szolgáltatták a talpalávalót, és az ösztöndíjasok is bekapcsolódtak, ki cimbalommal, ki hegedűvel, ki az énekhangjával, tánctudásával.

A második nap 10 előadást hallgattunk meg. Remek példát mutatva a Petőfi Program szellemiségét és lendületét továbbvíve a Lajta-Szeret egyesület munkáját Hunyadi Péter mutatta be. Az ösztöndíjasok közül Fekete Krisztián Szolyváról, Molnár Judit mentorával Ruzsa Erzsébettel Zsobokról, Hajdara-Herczeg Hajnalka és Hajdara Tamás Magyarlapádról, Luzsicza Fanni Petrozsényból, Jeszenszky Melinda Lupényből, Angyal Réka Sára Vízaknáról, Kolumbán Zsolt Fogarasról, Szilaj István Beregszászról, Vargyas Ildikó pedig szintén Aknaszlatináról érkezett közénk, hogy bemutassa szervezetét és munkáját. Az előadások után kerekasztal-beszélgetés következett, ahol a programról és az együttműködések további lehetőségeiről tárgyalhattunk kötetlenül.

A találkozó nem csak a programban résztvevő ösztöndíjasok, hanem a szervezetek együttműködését, valamint az anyaország, Erdély és Kárpátalja együttműködését is erősítette a személyes találkozás és tapasztalatcsere által.