Jelenlegi hely

II. Rákóczi Ferenc emlékei nyomán

A Csemadok Szenci Területi Választmánya kirándult

/ Pap Boglárka /
pap.boglarka képe
2019-et a magyar Országgyűlés II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánította. Az erdélyi fejedelem Felvidéki emlékhelyeit kereste fel a Csemadok Szenci Területi Választmánya által szervezett tanulmányi úton a 44 fős csoport.
Kassa, Rodostói ház, Rákóczi eredeti bútoraiból szobaZborov - Rákóczi szobor koszorúzása a Szent Zsófia templom előttZborov- Szent Zsófia templom felújítás alattRákóczi szarkofág Kassán, a dóm altemplomában

Nagy utazásra indult egy nagy busznyi őszülő társaság, akik 2019 szeptember 27-29 között Kelet-Szlovákiában látogatták meg II. Rákóczi Ferenc életéhez köthető főbb emlékhelyeket. Első állomásuk Kassa városa volt, ahol a Rodostói házban az idegenvezető segítségével megismerhették a fejedelem utolsó éveit. Megtekinthették a fejedelem török házában talált szekrények mintáival díszített szobát, maketteket, eredeti szöveteket és pecséteket, valamint a hamvainak hazahozataláról készült felvételt is.

A Szent Erzsébet főszékesegyház altemplomát Rákóczi-kriptának nevezik. Lépcső vezet lefelé, ezzel szemben három szarkofág látható: a középső őrzi II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona és Rákóczi József bronzkoporsóját, a jobb oldaliban gróf Esterházy Antal, a bal oldaliban pedig Sibrik Miklós udvarmester nyugszik. Esterházy szarkofágja mellett a lépcsőtől jobbra található a negyedik, melyben Bercsényi Miklós és második felesége, Csáky Krisztina nyugszanak.  

Következő állomás a (sáros)eperjesi Rákóczi-ház, vagy palota volt. Eperjes gyönyörű Főterének szebbnél-szebb házai közül is kiemelkedik a pártázatos Rákóczi-palota. Nagysároson a Rákóczi-kastély megmaradt részeit remélték meglelni, holott tudták, hogy csak a mai futballpálya szegletében látható Rákóczi-kápolna látható már egyedül az épületből. Ez is derékig gazban, bár kutató szelvények is láthatók a falakon. A vár megvívására már az „őszülő“  sereg nem vállalkozott, csak  a buszból vették szemügyre. 

Az utolsó emlékhely és a tematikus kirándulás méltó zárópontja Zboró (Zborov) volt. Itt található a Szent Zsófia templom, illetve a Serédy-kastély. Mindkét épület felújítás alatt áll, belső terük néhol alapokig vissza volt bontva (háborúk, tűzvész). Szerencsére a község polgármestere szívügyének tekinti a történelmi jelentőségű épületek gondozását és azok megőrzését az utókornak, így jelentős figyelmet szentelnek az emlékhelyek restaurálásának. A Szent Zsófia templom hosszú ideig volt Rákóczi birtok, I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona itt kötöttek házasságot. Mostanra szépen felújították a templomot. Előtte pedig 2017-től ott áll a nagyságos fejedelem szobra, Kligl Sándor alkotása.

 A kastély és a templom közt található parkos részen volt az a híres hársfasor 100 hársfa), amik Rákóczi György leveleinek keltezésében mindig visszaköszönnek ("Datum Zboroviae sub centum tiliis - Kelt Zborón, a száz hárs alatt.”). Az eredeti fák többsége már nem élte meg a XXI. századot, de akadt egy-kettő túlélő. Tervezik visszatelepíteni a 100 hársfát, ezzel is hozzájárulva a terület eszmeiségéhez. Állítólag a megmaradt hársfák hajtásaiból Zboró egykori polgármestere oltatott a háza előtti fába. Jelenleg kivizsgálás alatt van a fa hajtása, s amennyiben bebizonyosodik, hogy az eredeti hársból származik, úgy a tervezett 100 hársfát szintén oltani szeretnének a megőrzött eredeti hárssal. 

Zboró után kellemes pár órát töltöttek Bártfa felejthetetlen Főterén és katedrálisában, amely legalább akkora mint a sároseperjesi. Jellemző: itt is, ott is magyar szentek ábrázolására bukkantak (Szent István, Szent László, Szent Imre és Szent Erzsébet. Ez utóbbi gyönyörű ábrázolását rejti  a szepesszombati templom oltárképe is.

Az első éjszakát a nagysárosi vár alatt, a sároseperjesi sörgyár (Šariš) szomszédságában töltötték, második szálláshelyük ablakai Szepesszombatban, már a Tátra hegycsúcsaira néztek. A Szent György-templom pompázatos berendezése, különösen oltárai csodálatot keltettek. A temetőben koszorút helyeztek el a város „utolsó 48-as honvédjének“, Grusz Jánosnak a sírjára. Persze, a  Főtéren álló 48-as emlékműre is került virág. Hazafelé vezető útjukon még megcsodálták a tizennégy évvel ezelőtti vihar okozta katasztrófa után újjáéledő erdőket és a Csorba-tó környékének őszies színeit.