Jelenlegi hely

Íjászedzés és lovaglás Szolyván

/ Szilaj István /
szilaj.istvan képe
A Kárpátokban a Vereckei-hágó felé vezető úton az utolsó város Szolyva. Az elmúlt időszakban a maroknyi magyar közösség számos új dologba kezdett bele. Megújult a magyar óvoda, amely nemcsak a legkisebbeknek ad otthont, hanem a magyar programoknak is helyet ad.
baranta íjászat szolyvánbaranta íjászat Szolyvánbaranta íjászat Szolyvánbaranta íjászat Szolyván

Egy korábbi családi napon ismerkedtek meg a szolyvai magyarok az íjászattal, ami annyira megtetszett kicsiknek, és nagyoknak is, hogy egy újabb alkalmat szerveztünk. Azonban ez az alkalom szándékaink szerint az íjász sport, és a hagyományos magyar harcművészetek iránt érdeklődők számára az első lépés egy helyi íjász kör megalapításához. Mintegy kéttucat érdeklődő gyűlt össze az óvoda kertjében, hogy őseink rettegett fegyverének mára sportszeré szelídült változatainak használatát megismerjék. A hagyományos íjászat komoly összpontosítást, letisztult mozgást igénylő tevékenység. Az alapok elsajátítása, a helyes alapállás, az íj tartása, a betöltés, a célzás módjai hosszabb időt vesznek igénybe, mint amennyi nekünk rendelkezésre állt. A nyelvi nehézségek is nehezítik a tanulást. Azonban mivel több felnőtt is részt vett az első edzésen, nagyon biztató a helyzet. Kiss András tanár úr vezetésével, és Fekete Krisztián Petőfi ösztöndíjas segítségével a húsvéti ünnepek után elkezdődnek az edzések. A magyarországi Phoenix Archery jóvoltából pedig két gyerekíjjal és nyílvesszőkkel járulhatott hozzá a Kárpátalja Baranta ahhoz, hogy a szolyvai magyarok, és nem magyarok együtt űzhessék ezt a nemes sportot.

A délelőtti edzés után a csapat együtt látogatta meg a várossal összenőtt Galambos községben működő lovas farmot, ahol Kárpátalja legnagyobb ménese található. A kárpáti pónikból, ismertebb nevükön huculokból álló ménes kitűnő lehetőség arra, hogy a fiatalok a lovaglás mellett a lovasíjászattal is tudjanak foglalkozni. Első lépésként mindenki nyeregbe pattant, s egy kört tett meg lépésben lóháton. A társaság többsége ezen alakalommal jár először az egyedülálló galambosi lovasközpontban, s először ült lóháton is.

A szolyvaiak elindultak az íjászat és a lovaglás nehéz, de kalandos, és nagy élményeket tartogató útján, s reményeink szerint kitartóan járva rajtuk, ez a két út hamarosan összeér. Bízunk abban, hogy őseink ránk hagyott harci tudása elmélyül bennük, és a lovasíjászatot is tudják majd gyakorolni, fejleszteni, és tovább adni a következő generációknak.