Jelenlegi hely

Illusztrátor pályázat Toldiról

/ Patócs Júlia /
patocs.julia képe
A nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület az Arany bicentenárium kapcsán könyvek kiadására készül. Ezek sorában tervezik megjelentetni egy gyermekeknek szóló munkafüzetet, melynek használatával játékosan ismerhetnék meg a Toldi történeteit magyar és román kisdiákok.
Toldi kiadvany

A kiadvány feladatait Kis Bence sorolja az olvasóknak, egy gyermek, aki szemtanúja a neves Toldi Miklós cselekedeteinek, bár nem ismert szereplője Arany népszerű művének. A nyelvi játékok látványossá tétele érdekében a készülő kiadvány Toldi történeteivel, Kis Bence figurájával lesz illusztrálva. Az Egyesület most a művészt keresi, aki megalkotná majd az említett rajzokat.

A pályázat híre eljutott a nagyváradi Partium Keresztény Egyetem képzőművész szakának tanáraihoz. Megtetszett az ötlet, s így „házi feladatnak” kapták a diákok a kért illusztráció megalkotását. A pályázatra egyetlen jelenetet kellett megálmodni, azt, amikor Toldi Miklós találkozik Laczfi nádor seregével, s a petrencés rúddal megmutatja az utat Budára. A felhívásra 34 alkotás érkezett, ebből az Egyesület kiállítást szervezett, és felkért egy szakemberekből álló zsűrit, hogy rangsorolja a látottakat. Az értékelés még nem ért véget, de látva az alkotásokat, bizonyára lesz alkotója a bicentenáriumi kiadványnak.