Jelenlegi hely

Ismét lehet magyarul tanulni Bosznia-Hercegovinában

/ Labossa Bence György /
labossa.bence képe
Bosznia-Hercegovina két legnagyobb városában folytatódik a tavaly elindult nyelvtanfolyam. Az órákat a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, Labossa Bence tartja meg. A fővárosban június végén, Banja Lukában pedig múlt héten indult el a tanfolyam.

Szarajevóban 2003 óta nincs magyar ház, de kisebbségek közötti kitűnő együttműködés eredményeképpen a szlovének felajánlották tantermüket az órák megtartásához.
Banja Lukában a városi kisebbségek házában zajlik az oktatás.

Sokan folytatják a tavaly megkezdett nyelvtanulást, emellett új érdeklődők is vannak. A résztvevők motivációja eltérő, legtöbben talán a magyar felmenők iránti tiszteletből, és az egyszerűsített honosítási eljárás elindítása miatt szeretnék elsajátítani a nyelvet. Kezdő és haladó szinten is lehetőség van a tanulásra. Fiataloktól egészen az idős korosztályig terjed a “diákok” köre, és lelkesedésük töretlen a sokadik óra után is. 

A Bosznia-hercegovinai magyarság talán a magyar diaszpóra egyik leghányatottabb sorsú közössége. Nem is kell sokat visszarepülnünk az időben, hogy értsük miért. Az 1990-es éveket megelőzően viszonylag nagy létszámú magyar kisebbség élt a mai Bosznia területén. Legtöbbjük Vajdaságból érkezett főként továbbtanulás vagy házasság miatt.A Jugoszlávia felbomlása után kitört délszláv háború következtében, sokan elhagyták az országot. Akik maradtak szorosan összetartottak és máig példaértékűen őrzik magyarságukat. Emellett nagyon fontos, hogy a magyar nyelv továbbéljen a fiatalabb generációkban is.