Jelenlegi hely

"Jenő bácsi hazahoztunk"

Barcsay-kiállítás Nagyenyeden

/ Hajdara-Herczeg Hajnalka /
hajdara.herczeg.hajnalka képe
Nagyenyedre érkezett a szentendrei Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány 31. Nemzetközi vándorkiállítása, a Barcsay mester és tanítványai. Az erdélyi származású, nagyenyedi kollégiumban tanult művész és pedagógus, halála után is központi helyet foglal el a művészetoktatás berkein belül.
Barcsay-kiállítás (felhívás)Diákok műsora

2017. október 6-án, az aradi vértanúk emlékezetének napján nyitották meg a szentendrei Barcsay Alapítvány vándorkiállítását a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium Barcsay-kiállítótermében. A megnyitón beszédet mondott többek között Szőcs Ildikó, az iskola igazgatónője, valamint Dr. Feledy Balázs, művészeti író. Kónya Ferenc jogörökös megható szavai után értékes könyvjutalomban, valamint eredeti művek átadásával jutalmazta a kollégium Barcsay-körének kiemelkedő diákjait, tanárait és a környék iskoláit. Az ünnepélyes megnyitót a líceum kilencedik évfolyamos diákjainak megemlékező műsora zárta.

Az Erdélyhez, azon belül Nagyenyedhez szorosan kötődő Kossuth-díjas művész szitanyomatai mellett tanítványainak (Balogh László, Deim Pál és Konok Tamás) műveit is felfedezhetjük. Ezen felül a vitrinekben Barcsay Jenő írásai, kötetei foglalnak helyet, közöttük a 14 nyelvre lefordított Művészeti Anatómia című, amelyet több, mint 1 millió példányban adtak ki máig (ezzel magáénak tudva a Biblia után második legnépszerűbb kötetének helyét). A kötetet, melynek formáját - alkotójának kikötése alapján - csakis ugyanazon formában lehet kiadni, legutóbb kínai nyelvre fordították.

A kiállítás megtekinthető 2017. október 31-ig.