Jelenlegi hely

„Jó volna jegyet szerezni és elutazni Önmagunkhoz…”

Tóth Péter Lóránt Latinovits- és Radnóti- díjas versvándor előadása

/ Fekete Krisztián /
fekete.krisztian képe
"Ha minket elfú az idők zivatarja: Nem lesz az Istennek soha több magyarja.”
másodikharmadiknegyedikelőnézet

„Jó volna jegyet szerezni és elutazni Önmagunkhoz…” Írja József Attila és ez a gondolat a versek útján segít minket ebben az „utazásban”. Október 15.-én Szolyván, pedig Tóth Péter Lóránt Latinovits- és Radnóti- díjas kunszentmiklósi tanár, versvándor hívott minket egy képzeletbeli utazásra.

Péter a Kárpát-medencét járja, és népszerűsíti a magyar költészetet, ezúttal a szolyvai magyarságot is meglátogatta. Arany János és Petőfi Sándor verseit szavalva és az életük történeteit elmesélve Tóth Péter Lóránt a magyar irodalom szépségeire hívta fel a közönség figyelmét. Elhangzottak Arany János ismert költeményei és Petőfi Sándor néhány verse, amellyel rámutatott a költő óriások őszinte barátságára és egymás iránti mély tiszteletére. Műsorában a 201 éve született Arany János alakját idézte meg verseken, balladákon, életrajzi érdekességeken keresztül. Tóth Péter Lóránt kiemelte azt is, hogy ezeknek a verseknek tartalmi mondanivalójuk szempontjából minden korban aktualitásuk van és örök érvényűek. Végezetül a versmondó kijelentette, hogy szívesen ellátogat máskor is Szolyvára.

A program megvalósításáért köszönet a BGA Zrt.-nek és a Pro Patria Egyesületnek, amelyek támogatták Tóth Péter Lóránt kárpátaljai irodalmi körútját. A vers, amellyel előadását befejezte, Arany János, Az örökség című verse. E forradalmi vers igazán megdobogtatta a szolyvai közönség szívét.  

 

„Most telik be, vagy soha, ez átok.

A zászlót, a zászlót ne hagyjátok!

Ha minket elfú az idők zivatarja:

Nem lesz az Istennek soha több magyarja.”

/Arany János: Az örökség/