Jelenlegi hely

A jövőnek építenek

Nagybányán iskolát, Hosszúmezőn óvódát avattak

/ Varga Orsolya /
varga.orsolya képe
2017. szeptemberében megújult a Máramaros megyei magyar oktatás református egyház tulajdonában levő, a város központjában álló, 19. század közepén épített iskolaépület. Egykor Németh László író apja is itt tanított. Emellett a sikeres közösségi összefogásnak köszönhetően, szeptember 16-án egy új óvodát adtak át Hosszúmező községben.
3.osztályA Líceum kórusaÜnneplőkHosszúmezői óvoda

Egységes magyar támogatással, a református illetve a katolikus egyház és a magyar kormány segítségével 2017. szeptember 11-én megvalósulhatott Nagybányán egy többéves álom. A gimnáziumhoz csatolt óvodai csoportok és az elemi osztályok birtokba vehették a református egyház által ingyen felajánlott Híd utcai épületet.

   

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár májusban jelentette be, hogy a magyar kormány 95 millió forinttal támogatja a nagybányai líceum új épületének, illetve a máramarosszigeti katolikus közösségi háznak a felújítását, mivel ezek nagymértékben hozzájárulnak a kisebbségben élő magyarság megmaradásához. A felújított épületbe még csak a kisgyerekek költöztek be, az 5–8. osztályok és a középiskola az eddigi, város széli épületben maradtak. 

  

"Mindig volt, mindig van magyar megmaradás, mindig van magyar újjászületés, ha hiszünk benne és teszünk érte, ha mindenki megteszi, ami tőle elvárható" - mondta Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke, aki tiszteletét tette az iskolaavatón.

Kövér László arra emlékeztetett, hogy az iskolaépületet a nagybányai magyarság közadakozásból kezdte építeni 1859-ben, amikor lezárult az 1848-as forradalmat és szabadságharcot követő megtorlások korszaka. Az akkor tizenegyezer fős lakosságú Nagybánya lelkileg is felszabaduló hatezer fős magyarságának az első dolga az új iskola építése volt.

„Ha gyermekeink, lányaink, fiaink hisznek a család erejében, és tesznek érte, ha a magyar családok keresik és elfogadják a legfőbb életáldást, a gyermekeket, ha a magyar gyermekeket a pedagógusaink nemcsak versenyképes tárgyi tudásra oktatják, hanem magyar szellemben is nevelik, ha írástudóink szellemi muníciót, egyházaink pedig lelki értékeket nyújtanak a feléjük fordulóknak, ha politikusaink képviselni, érvényesíteni, védeni tudják a magyar érdekeket, ha a magyarok hisznek abban, hogy munkájuk a szülőföldön teremti a legtöbb értéket, és megtapasztalhatják, hogy ennek az értékteremtésnek ők maguk lehetnek a legfőbb haszonélvezői, ha olyan magyar állam van, amelyik szolgálja, nem kiszolgáltatja a magyar nemzetet, akkor a Kárpát-medencében mindig lesz megújulás” – jelentette ki a parlament elnöke.

Kövér László ajándékul az Országgyűlés elnöki csengőjének a másolatát adta az iskolának.

Szeptember 16-án pedig óvodát avattak Hosszúmezőn, amely szintén példás összefogás eredménye. Önkormányzati pályázat útján sikerült megteremteni az új épülethez szükséges anyagiakat, a helyi református egyházközség segítségével sikerült bútorokat beszerezni, a Magyar Kormány pedig a Romániai Pedagógusok Szövetségének a közvetítésével támogatta a tantermek bebútorozását és felszerelését.

Az óvoda átadására meghívott volt Apjok Norbert parlamenti képviselő is, aki mint fogalmazott, „egy közösség, mely gondol gyermekeire, annak jövője is van.”

Brendus Réka, a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának képviselője fontos megvalósításnak nevezte az óvoda átadását. „Fontos megvalósítás ez ma, amikor adminisztrációs hibára való hivatkozással magyar oktatási intézmények működését függesztik fel, bizonytalanságban tartva hónapokon keresztül több száz magyar diákot, szüleiket, oktatóikat, de sajnos pár kilométernyire tőlünk, Kárpátalján a megszűnés veszélye fenyegeti nem csak a magyar, hanem a többi kisebbségi nyelvű oktatást is a közelmúltban elfogadott oktatási törvény módosítása miatt” - fogalmazott Brendus Réka. (ehirmondo.ro)

A fotókért külön köszönet Balázs Dórának, Deák Lászlónak és a Főtér Fesztivál Facebook oldalának!