Jelenlegi hely

Kadosa Pál Zongoraverseny Léván

"A zene az kell, hogy ne vesszünk el"

/ Martin Vivien /
martin.vivien képe
"A zene kifejezi mindazt, ami szavakkal elmondhatatlan, mégsem maradhat kimondatlanul." - Victor Hugo
Kadosa Pál ZongoraversenyPro Musica KamarakórusAd Libitumfiatal tehetség

Az elmúlt hét folyamán Léva városa igencsak kedvezett a komolyzene szerelmeseinek.

Hétfőn, a sepsiszentgyörgyi Pro Musica kamarakórus tartott fantasztikus előadást a Revicky Házban. A kórus több, mint húsz éves múltra tekint vissza. Karnagyuk az elejétől kezdve Sipos Zoltán. Elmondásuk szerint városukban több, mint tíz kórus működik, de ők az egyetlenek, akiket templomban kereszteltek meg. A népes kamarakórus Felvidék 5 településén, Kassán, Pereden, Csatán, Léván és Komáromban, valamint Esztergomban koncertezett. Az egy órás összeállítás alatt Orbán György, marosvásárhelyi Kossuth- és Erkel Ferenc–díjas zeneszerző latin nyelvű művei csendültek fel, a második részben pedig Kodály Zoltán, a háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző műveiből kaphattunk egy kis ízelítőt. 

A csütörtökön kezdetét vette a XIII. Kadosa Pál Zongoraverseny. Kadosa a XX. század magyar zenetörténetének egyik legkiemelkedőbb alakja. 1903-ban született Léván. Személyiségében a zeneszerző, a zongoraművész és a pedagógus elválaszthatatlan egységet alkotott. Az ő emlékére szervezik meg kétévente Léván a  nevét viselő zongoraversenyt.  Az ünnepélyes megnyitót a budapesti Ad Libitum kamarazenekar színesítette.

Másnap került sor a színvonalas versenyre, ahol a Felvidék magyar zenetehetségei mérhették össze tudásukat. Szlovákia számos magyarlakta településéről érkeztek fiatalok, hogy megmutassák kivételes tehetségüket a zsűrinek. Szakmai zsűri - elnöke Ghillanyi Tibor, a Pozsonyi Konzervatórium igazgatóhelyettese, zongoratanára, továbbá Gulyás István, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára, valamint Kassai István, Liszt Ferenc–díjas, magyar zongoraművész, Kadosa Pál egykori tanítványa - értékelte a fiatalokat. A versenyzőknek egy színes műsorral kellett készülniük, melyben el kellett hangoznia egy–egy barokk, klasszikus és romantikus zongoraműnek, Kadosa Pál egy zongoraművének, vagy esetleg egy más magyar 20. századi alkotásnak, valamint egy kortárs magyar zeneszerző művének.

A verseny 5 kategóriában folyt, korosztályok szerint. A nap megkoronázása pedig Gulyás István és Kassai István hangversenye volt magyar zeneszerzők válogatott műveiből. 

A lévai közönségnek tehát igazán nincs oka panaszra, ami a zenét illeti!