Jelenlegi hely

A kakasdiak bukovinai betlehemest hoztak Bécsbe – adventi áhítaton gyújtottuk meg az első gyertyát

/ Varga Gabriella /
varga.gabriella képe
„Bűnbánó és reményteli lélekkel kezdjük az új egyházi évet, az adventet” – ezekkel a szavakkal indította az ünnepi szentmisét Varga János rektor advent első vasárnapjának előestéjén, november 28-án este Bécsben a Pázmáneum zsúfolásig telt kápolnájában, majd az adventi koszorú megáldása után meggyújtotta annak első gyertyáját. A szentmisén a Kakasdról és a Budapestről érkezett vendégek és az ausztriai magyarok együtt kérték a kegyelmet, hogy a kis Jézus, akire várakozunk, karácsony ünnepén megszülessen a szívükben. A Kaláka-Club és a Collegium Pázmáneum közös szervezésében megrendezett adventi áhítat folytatásában a kakasdi Sebestyén Ádám Székely Társulat bukovinai betlehemes játékot mutatott be.
A kakasdi Csillagösvény Székely NépdalkörSebestyén István mesemondó, a Népművészet MestereA kakasdi Sebestyén Ádám Székely TársulatA kakasdi Sebestyén Ádám Székely Társulat

„Mindenható Örök Isten, öntsd híveid szívébe a szent elhatározást, hogy jótettekkel siessünk a közelgő Krisztus elé, ő pedig egykor jobbjára állítson minket országában” – hangzott a könyörgés az idei advent első pillanataiban, az első adventi gyertya lángja fölött, mely különös fényben ragyogtatta meg a Pázmáneum csodálatos kápolnáját. Ez a ragyogás töltötte be a kápolna melletti díszteremet és főleg abban a százötvennyi, ünnepre egybegyűlt vendég lelkét is, akiket bukovinai székely hagyományok hangoltak a várakozás, a reménykedés, a karácsonyra készülődés időszakára. Az ünnepi alkalmat megtisztelte jelenlétével Perényi János bécsi magyar nagykövet, Pópáné Linka Márta nagykövetségi tanácsos, Bányai Károly, Kakasd polgármestere, illetve Budapestről Ékes Ilona, az Európai Regionális Szervezet elnöke és Bakó Annamária, a Litea Könyvesház és Teázó vezetője is.

Az andrásfalvi betlehemes játékot Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója vezette fel, a magyarországi bukovinai székelyek életéről és karácsonyi népszokásaikról nyújtott lényegre törő tájékoztatásával. A kakasdi Sebestyén Ádám Székely Társulat tagjai az ő szavai után léptek a színpadra.

A Bonyhádi járásban, Tolna megyében, Kakasdon működő Sebestyén Ádám Székely Társulat 1972-ben alakult, alapítója Sebestyén Ádám kakasdi kántor és amatőr néprajzi gyűjtő volt. Az ő halála után, munkásságának elismeréseként, tiszteletből vette fel nevét a Hagyományőrző Együttes. Alapszabályuk szerint céljuk a bukovinai székelyek hagyományainak őrzése és átadása a jövő nemzedéknek. Ennek érdekében az egyesületen belül működik néptánccsoport, a Csillagösvény Székely Népdalkör és a mesemondók. Utóbbiak között van Sebestyén István mesemondó, a Népművészet Mestere is. Az egyesület elnöke Sebestyén Brigitta, koreográfusuk Varga János néptáncoktató tanár. Az együttes jelen van minden Székely Találkozón, a Bukovinai Találkozások Fesztiválnak is állandó résztvevői. Magyarországon kívül felléptek Lengyelországban, Romániában, Ukrajnában, Görögországban, Olaszországban, Vajdaságban és másutt. Megalakulásuk óta számos díjat, elismerést vettek át.

Andrásfalvi Betlehemes műsorukat községükben minden évben előadják, de az Országos Betlehemes Találkozókon is bemutatják országszerte. Ezt hozták el Bécsbe is, a Pázmáneumba, játékukkal, énekeikkel, meglepetésgesztusaikkal egészen különleges hangulatot varázsolva a patinás épület falai közé.

A műsort a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként e sorok írója vezette. Az est karácsonyi vásárral és kedélyes együttléttel zárult. 

Köszönjük a szervezőknek – a Kaláka-Clubnak, a Collegium Pázmáneumnak – és a szereplőknek ezt a nem mindennapi élményt!