Jelenlegi hely

Kalandozás Meseországba

Mesevetélkedő a Juhász Gyula Alapiskola alsó tagozataiban

/ Martin Vivien /
martin.vivien képe
Egyszer volt, hol nem volt 1859. szeptember 30-án, Nagybaconban született egy kisfiú, akit Benedek Eleknek neveztek el szülei. Ahogy nőtt, még nem is gondolta, hogy mint meseíró, a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője lesz, és az utókor csak a "nagy mesemondóként" fogja emlegetni. Az ő tiszteletére méltatjuk egész Kárpát-medencében szeptember utolsó napján a Magyar Népmese Napját.
Óriásokföldje lakóiÓperencia lakói a dobogó legfelső fokánMinden jó, ha a vége jóMesetotó

Egy szép őszi délután Magyarország határain és a Selmeci-hegységen is túl, Léva városában is megünnepelték a Magyar Népmese Napját. Már egy kis idő eltelt azóta, hogy a Juhász Gyula Alapiskola alsó tagozatos diákjai egy különös levelet kaptak, melyben egy kalandos utazásra invitálták őket Meseországba, és felhívták figyelmüket arra, hogy addig, míg utazásuk nem kezdődik el, olvassanak minél több népmesét, mert Meseországban sok akadályt kell majd leküzdeniük. 

A gyerekek szorgosak voltak, megfogadták a jó tanácsokat, és sok-sok tudással felszerelve kezdték meg különös útjukat. Négy csapat indult el szerencsét próbálni: Tündérország, Manóország, Óperencia lakói valamint Óriások földjéről is érkezett kisebb csoport. Meseország kapuját átlépve sok-sok akadállyal találták magukat szemben a lelkes csapatok, hogy bizonyíthassák rátermettségüket 7 próbát kellett kiállniuk. Élményekben gazdag utazásuk során segíteniük kellett Hamupipőkének magokat válogatni, Hetedhét országot járva különböző mesehősök mutatkoztak be nekik, olvashattak Tarkabarka Apróhirdetéseket, kitöltöttek mesetotót. A Csodaerdőben sétálva találkoztak Jancsival és Juliskával, akiknek segítettek megenni a mézeskalács házikót, nagy beleéléssel képzelték magukat a Kis Gömböc, vagy épp a török császár helyébe.

Ha a gyerekek a mesék világában nem lettek volna ennyire jártasak, és a próbákat nem ilyen ügyesen teljesítették volna, az én mesém is tovább tartott volna. A diákok megfogadták, hogy még több mesét fognak olvasni, ugyanis Meseország kapui nemsokára újra megnyílnak, és újabb próbákat kell majd sorra leküzdeniük.

Aki nem hiszi, járjon utána!